RECENZE

 

Watch The Ride Mixed By Scratch Perverts - recenze od FlyBoyEdy

Uznávané a cenami ověšené britské djské trio Scratch Perverts, o jehož kvalitách jsme se několikrát mohli přesvědčit i u nás, vydalo novou mixovanou kompilaci Watch The Ride. Vyšla na
labelu Harmless a potěší všechny fanoušky eklektických setů na technicky vysoké úrovni. Hip-hop, grime, dubstep, breakbeat, drum'n'bass a tak dále, více se dozvíte v recenzi.

 

Tony Vegas, Prime Cuts a Plus One, kteří společně tvoří seskupení Scratch Perverts, nedávno vydali velice povedenou mixovanou kompilaci jménem Watch The Ride. Kultovní londýnské trio specializující se už od roku 1996 především na hip-hop a s ním spojený battle djing v této oblasti skutečně vyhrálo, co se dalo - DMC Team World Champion, ITF European Team Champion, ITF World Scratching Champion, Grandmaster Flash Award for Excellence atd… Poslední dobou ale začínají celkem slušně diktovat i ve sféře vlastní produkce, což dokazuje jejich několikanásobná účast na tracklistu Watch The Ride.

Jejich originální a stěží napodobitelný přístup k zvukům, samplům, scratchům a jednotlivým zdánlivě nezkombinovatelným hudebním žánrům je tak trochu ujetý, krásně ujetý! Tak krásně, že vás vůbec nepřekvapí, že se na jedné kompilaci vedle sebe objeví hip-hop, rock, funk, grime, dubstep, techno, breakbeat anebo pořádně ostrý drum'n'bass. Věrni svému abnormálně eklektickému pojetí hudby i tentokrát přinášejí velice pestrý hudební mix, u něhož zaleží nejenom na obsahu, ale také na formě. A ta je mistrovská!

Po úvodní ceremoniálně-vybrejklé Watch The Ride (Intro Edit) z dílny SP přichází nekompromisní nálož urban music v tom nejlepším slova smyslu. SP si libují v řízném hip-hopu se silným vlivem old school funku a rhythm & blues. Sázejí to pěkně od podlahy, ale promyšleně a s postupným vývojem. Pharoahe Monch (Push) zní jak old schoolový jazzy hip-hop z Pulp Fiction, Million Dan (Dogz & Sledges) zas jak více ragga KRS-One, rozjetý MC Skibadee (Tika Toc) jde v ragga-funk-jazzovém feelingu ještě dál. To už se ale pomalinku přesouváme do oblasti UK rapu, na vynikajícím tracku Scratch Perverts (Freakz) pak hostuje jeden z lyricky nejzábavnějších UK rapových MCs - Ty. HEAVY track! Rozhodně jeden z nejlepších momentů kompilace.

Následuje kulturní vložka v podobě roztomilého jazz-rockově zalomeného remixu starých Radiohead v režii Marka Ronsona & Alexe Greenwalda (Just), aby je vystřídali Chemical Brothers s futuristicky znějícími ethno-breaks (Rize Up). Na ně navazuje trojice breakbeatových skladeb v režii samotných Scratch Perverts (Drop v Compilation Mixu a In Session) a producenta jménem Sebastian. Breakbeat se poslední dobou zdá být v útlumu, minimálně co se invence týče. Zúčastněné tracky Scratch Perverts asi nebudou patřit k produkčním vrcholům tohoto žánru, ale v kontextu tohoto mixu skvěle fungují a v klubu bych si je určitě užil. Hutně dunivý zvuk SP vystřídá Sebastianův kousek Ross Ross Ross, jenž je pro změnu "vytůněn" do electro-funkových breaks, na což skvěle navazuje Spank Rock. Jeho rytmicky ujetý track Bump asi v polovině skladby přechází do early hip-hop polohy a jakoby připravoval půdu pro Jammerův precizní dubstep-grimeový remix známého tracku Collossal Insight dalšího lyrického UK maséra na "majku" - Roots Manuvy.

Na řadu teď přichází parádní dub-basová jízda! Luxusní dubstepový allstar trojboj Loefah versus Skream versus Vex’d patří k dalším vrcholům tohoto eklektického a perfektně namixovaného hudebního příběhu. Loefahův temný track Rufage disponuje opravdu hutnou basovou linkou a masivně těžkotonážní rytmikou, miláček celosvětové dubstep scény – mladičký Olli Jones aka Skream úřadující na londýnském labelu Tempa nezůstává o nic pozadu, i on umí pořádně zmasakrovat (Blipstream). Je skvělé či spíše obdivuhodné, že SP monitorují a hlavně využívají i tak svěží žánry jako dubstep, velmi to cením. Vex´d jsou synonymem pro výrazně temný a industriálně laděný zvuk, tentokrát se ale přeladili do lehce grimeové polohy (Boloocks), k čemuž zajisté přispěli i MCs Orifice Vulgatron & Dubbledge. UK rapové/grime duo Akala Ft. Skinnyman (poměrně melodický track Shakespeare) je rovněž ve formě, stejně jako jeden z nejrespektovanějších grime producentů & MCs – Wiley z početné UK party Roll Deep (ti přijedou v rámci akce Hip-Hop Allstars) se svým grime zabijákem Babalon Burner.

Ted už jde ale vážně do tuhého. Přiměřené éterický, decentně zalomený a každopádně strhující Unkle Mix rockových Queens of the Stone Age (No One Knows) vám sice pořádně zvýši tep, to pravé peklo však nastane až v úplném závěru mixu. Čtveřice skladeb Shimon feat. Daddy Freddy (Hands Up), Die & Clipz feat. Ben WestbeechNumber One, DJ ZincSteroidz a TC & Scratch PervertsFuck What You Heard se nedá vystihnout lépe než termínem "masakr"! Nejsem si jist, jestli se podobné "rychtě" říká dnb, jungle, jump up anebo hardstep, ale podobně rozstřílen zlámanými beaty jsem už nebyl opravdu dlouho. Následující rytmicky nepravidelná zběsilost projektu Skratchy (Shanghooli ve Wiley Remixu) představuje hybrid break-stepu, dnb, electra se špetkou ethno motivů a kdo ví čeho ještě. Konečná a definitivní zlámanina Watch The Ride (Outro Edit) vás pak dodělá a vy si konečně můžete v klidu zavolat ambulanci, protože se budete cítit minimálně na infarkt. Taková jízda to byla a bude, i během několika následujících poslechů bude totiž stále co objevovat.

Co dodat? Scratch Perverts touto hudebně nespoutanou, extrémně eklektickou a precizně namíchanou kompilací opět potvrdili své nesporné kvality a taky to, že na možné konkurenty či dokonce nástupce si ještě nějaký ten pátek budeme muset počkat. Je dost možné, že tak dobrou třetinu skladeb bych si doma opravdu nepustil, to ale u kompilace Watch The Ride vůbec nehraje roli. Jednotlivé tracky vás zas tak bavit nemusí, avšak způsob, kterým je Scratch Perverts servírují a následně propojují, je prostě neodolatelný. Absolutní djská TOP SHIT DE-LUXE záležitost, kterou Scratch Perverts důstojně navazují na své předešlé oficiální mixy typu Fabric Live 22. Příjemný poslech a radši se před zapnutím přehrávače připojistěte, jeden nikdy neví…

Hodnocení: 90%

Zvukové ukázky: http://www.juno.co.uk/ppps/products/260566-01.htm&highlight=Scratch%20Perverts

Bude se vám líbit, máte-li rádi: Scratch Perverts a netrpíte hudebními předsudky…

V souvislosti s tímto albem doporučujeme: Fabric Live 22 mixed by Scratch Perverts, Fabric Live 24 mixed by Diplo, Fabric Live 33 mixed by Spank Rock, další "Various Artists" tituly labelu Harmless jako Pulp Fusion, Life:Styles či Gold Digging anebo známou sérii labelu Ninja Tune - Solid Steel Presents…

Scratch Perverts na YOUTUBE: http://youtube.com/results?search_query=Scratch+Perverts&search=Search

VA – Watch The Ride Mixed by Scratch Perverts
2007 – Harmless Recordings
http://www.myspace.com/scratchperverts
http://en.wikipedia.org/wiki/Scratch_Perverts
http://www.harmlessrecordings.co.uk

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016