RECENZE

 

Hudební recenze: Jazzsteppa – Jazzsteppa

Při pohled na line-upy zahraničních akcí sice český dubstepový (a vlastně kterýkoliv jiný) fanda ještě pořád závidí, ale letošní podzim to není zas tak špatné. Do chvíle, kdy k nám přijede The Bug či Reso, ještě pár týdnů zbývá, ale už dneska bude v Roxy dost divoko. Se svým albem tu přijíždí skočný projekt Jazzsteppa. 

 

Bezejmenné album německo-anglického projektu Jazzsteppa je sice založeno na dříve vydaných singlech, ale i tak působí nesmírně čerstvě. Zatímco v dubstepu se dnes převaluje množství neustále se rodících odnoží, které se posouvají blíž jiným žánrům, hudba Jazzsteppy si zachovává styl.

Především díky trombónu poloviny dua BarBieho, který hudbě z laptopu DJe Xperimentalisty dodává příchuť dubové muziky. V některých okamžicích tahle dvojice ze všeho nejvíc připomíná úderníky Zion Train. Ovšem narozdíl od nich Jazzsteppa sleduje trendy a spíše než na konzervativní festivaly patří do temných tanečních klubů.

Přesně tam vynikne jejich styl. Díky akustickým bicím je jejich hudba mnohem živelnější a barevnější než klasické DJské sety, pár tónů na trombón zase bohatě nahradí jakkoliv přesný mix. Deset skladeb tvořících album Jazzsteppa je proto dost silných na to, aby zaujalo i toho, kdo dubstep běžně neposlouchá.

Dvoučlenný projekt si totiž tuhle hudbu přizpůsobil svým požadavkům a ještě k tomu jí přidal na síle. K tradičním dubovým ozvěnám přidal hutnou elektroniku a vkusné efekty. Výsledkem je výbušná, a přesto přístupná, směs.

Atmosféru ji dodávají především bezchybně zvládnuté intra skladeb, které si běžní „počítačoví“ producenti nemůžou dovolit. Několik prvních taktů skladby AmeriCa B je dobrým příkladem. Jen trombón jedoucí si v jednoduché znělce, který k sobě postupně nabaluje hutné beaty, dává tušit blížící se bassové inferno. To přichází po offbeatové pasáží, která může jemnějším povahám způsobit infarktové stavy.

Z alba je cítit, že Jazzsteppa je odborníkem na budování silných skladeb. Jejich jádro je však odkrýváno postupně. Třeba i za pomoci drum´n´bassových postupů. A tohle dodává projektu na jedinečnosti. K tomu si připočtěte vysoký hitový potenciál skladeb a z návštěvy jejich dnešního vystoupení v Roxy se rázem stává nutnost.

Hodnocení: 85 %

Jazzsteppa – Jazzsteppa
Jazzsteppa Label, 2009

Jazzsteppa (live), DJs Matoa + Machine Funck
Roxy, 24. září

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016