RECENZE

 

Hudební recenze: Apparat – The Devil´s Walk

Klidná a pomalá. Dvě slova, která ve zkratce vystihují novou desku Apparata. Jedni mu to mají za zlé a mluví o vyhoření, druzí tvrdí, že na podobné experimenty už má dneska tenhle německý hudebník prostě právo. Souhlasit se dá se všemi, ale stejně mrzí, že album ničím nebodá ani nehladí.

 

Vlastně by to mohl být příběh s pohádkovým koncem. Deset roků od vydání první desky se Saschu Ringovi podařilo dosáhnout vrcholu, na který si myslí všichni hudební producenti – album mu vydal emblematický Mute. Jenže ten zvonec, který zvoní na konci vyprávění – rozuměj deska The Devil´s Walk – je až příliš průměrný na to, aby dokázal v posluchačích vzbudit jakékoliv emoce. Jakoby Ringova aktuální muzika šla jen po povrchu a bránila se ponořit do hlubších úrovní. Tedy přesně tak, jak to Apparat dělal dřív.

Apparat

Skladby se víc než kdykoliv předtím řídí přehlednými a předvídatelnými popovými konstrukcemi. A tak i když mezi beaty dunícími za několika zdmi Ring pustí své tradiční lupance, emotivní melodie a zdánlivě nesourodé ruchy, pořád je tu otázka, co bude dál a jestli to vůbec někdy přijde. Bohužel, muzika graduje přesně podle plánu a nepřichází žádné překvapení. Pokud bychom se na The Devil´s Walk dívali mainstreamovým pohledem, je album dokonalé. Reflektuje současné třenice mezi elektronikou a popem a servíruje je pěkně připravené k okamžité konzumaci. Ovšem Apparat si své posluchače vychoval jinak - jeho hudbě museli jít naproti a vnímat ji pozorněji než cokoliv jiného. Na to teď hudebník úplně rezignoval.

Ať už se ale o desce napíše cokoliv, nejpřesvědčivější bude vždycky její živá podoba. Ta možnost bude brzo. Apparat se svým bandem vystoupí v pražské Roxy už v pondělí 7. listopadu, a završí tak metropolitní Den s berlínskou scénou.

Apparat – The Devil´s Walk
Mute, 2011
Celkový čas: 48:09

Hodnocení: 60 %

Ondřej Stratilík

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016