RECENZE

 

Komiksová recenze: Superman: Cena zítřka

Superman letos sfouknul na dortu pětasedmdesát svíček. V rámci narozeninových oslav si rozbalil burácivě epického Muže z oceli, kde se drtí mrakodrapy a žongluje s automobily, a nakladatelství BBart mu k jubileu nadělilo několik komiksů. V srpnu dostal kostýmovaný mesiáš Cenu zítřka. Je to výhra?

 

Když se nakladatelství DC rozhodlo v roce 2011 restartovat zavedené komiksové série, dalo se předpokládat, že se superhrdinům lehce zmodernizují biografie a vydláždí se pohodlná cesta potenciálním nováčkům, kteří by se v jinak zašmodrchaných vesmírech složitě orientovali. Reálná zkušenost se ale vzpírala prostému generalizování. S aktualizací a startem nanovo to bylo rozdílné kus od kusu, o čemž se lze přesvědčit třeba u legendárního muže v červenomodrém trikotu.

Superman: Cena zítřka

Zatímco v sérii Action Comics navlékl Grant Morrison ztělesněný ideál pravdy a spravedlnosti do trička, džín a svižně plynoucího vyprávění, Superman ve své eponymní řadě připomíná staromódně ukecané příběhy z Bronzového věku komiksu. Scenárista souborného svazku Cena zítřka George Pérez ostatně začínal během 70. let minulého století. Devětapadesátiletý Američan je ale znám především jako kreslíř, který na stránku dokáže nahečmat desítky postav v kouzelně detailních pózách.

Superman: Cena zítřka

Opětovné spuštění Supermana nezmění jeho renomé. V šesti sešitech odvypráví generické dobrodružství, ve kterém účinkuje pár mimozemských padouchů, jejichž náhlé pustošení Metropolis souvisí nějakým způsobem s Kryptonem a titulním skautem. Pérez si potrpí na dlouhé rozhovory, čtenáře ale seznamuje také s uondanými vnitřními pochody postav, od nichž se převážná většina současných tvůrců odvrátila kvůli větší plynulosti děje. Jedním z následků košatých promluv je i extrémní tříštění obrazu. Aby měl čtenář přehled o tom, kdo vlastně s kým vede slovní výměny, tlačí střídající se kreslíři Jesús Merino a Nicola Scottová na stránku v průměru 6,7 panelů. Rekordně se jich v jednom případě objeví rovnou třináct, přičemž jde takřka výhradně o mluvící hlavy. Průměrné hodnoty zmiňované řady Action Comics se pohybují pro představu kolem 4,3 panelů na stránku.

Superman: Cena zítřka

Cena zítřka je zajímavá v maličkostech a konkrétních scénách, ale výslednou podobou se utahaně potácí na místě a prozatím nerozvíjí supermanský mýtus ničím výrazně novým. Naopak se snaží pouze navázat na Morrisonovo působení, které se odehrává pět let před Cenou zítřka. Je možné, že za absenci jasného tahu na bránu jsou zodpovědní v první řadě hlavouni domovského DC. George Pérez si v rozhovorech stěžoval na nedostatek kreativní svobody, frustraci z neustále vyžadovaného přepisování a téměř nulové informace o směřování linie skotského autora. Těžko lze potom rozvíjet mytologii, když neznáte ani její nezbytný základ, kupříkladu zdali jsou naživu Kentovi a jaký mají případně vztah s ostatními. Pérez se údajně těšil, až od Supermana odejde, v druhém souborném svazku, který v češtině vyjde pravděpodobně příští rok, už proto nefiguruje v tvůrčím týmu.

Superman: Cena zítřka

Scénář: George Pérez

Kresba: Jésus Merino, Nicola Scottová

Překlad: Martin D. Antonín

Nakladatelství: BBart

Počet stran: 144

Cena: 399,- Kč

Info: http://www.bbart.cz/


Martin Čuřík

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016