RECENZE

 

Hudební recenze: Vision of 1994 - "Every Path Leads Back Home"

Domácí producent Silhouette se nikdy netajil láskou k hudbě dávno minulé. Své kořeny nezapírá ani na sociálních sítích, kde často sdílí produkci klidně dvacet let starou. Osobně mi je tenhle přístup nesmírně sympatický. Vyrůstal jsi v devadesátkách, sjížděls ranej jungle a drumandbass? Čtyřtrackové EP s názvem "Every Path Leads Back Home" dává vzpomenout na klasickou filozofickou pravdu o našem směřování.

 

Vision Of 1994

Úvodní "Polaroid Album" už svým názvem evokuje něco, co už tehdá bylo cool a teď, díky Karlovu novému projektu, je ještě víc. Jde o dokonalou ozvěnu raného junglu. Trochu hladí melancholickou melodií, trochu bublá, trochu divně ťuká. Následuje zpomalený hypnotický break se zákopem a temnou basou, kterou doplňuje rozfragmentovaný a mírně křivolaký vokál v tracku "The Fallen Hero". Jenom cinkot na asijskou misku přináší krapet optimismu. Výtečná "Untitled Thoughts (2001 mix)" mi zní trochu jak kdyby Instra:mental sestrojili robota, co dostal za úkol složit melodickou skladbu a tohle z něho na děrném štítku vypadlo. Nebo jako o něco zrychlené prehistorické hodiny, kde se kyvadlo rozvibrovalo až do disharmonie. Tenhle track má v sobě asi největší tajemství. Já ho rozluštil až na pátý poslech. U závěrečné "U Don´t Know" tvoří kostru pomalej jungle break, nad kterým se vznáší naléhavý a teskný vokál, praskot staré desky dotváří ideální oldschoolový feeling. A ten závěr? Pro mě top track celého EP.


Nápad na projekt Vision of 1994 přišel, jak Karel popisuje, při poslechu tracku od kluků z Harmless Youth. Napadlo ho udělat remix ve stylu 90´s jungle music a ten pojmenoval "Vision of 1994 mix". Ke vzniku celého projektu pak byl už jen krůček. Karel už delší dobu nesleduje (až na pár výjimek) aktuální elektroniku. Hodně času věnuje prohrabávání IDM, hip hopu, jungle, breakbeatu nebo ambientu. "Když jsem v roce 2008 začínal s muzikou, produkoval jsem pár let hip hop, takže jsem se vrátil trochu na začátek,” zavzpomínal si u dotazu na to, co ho u tvorby ovlivňovalo. Samotný postup tvorby prý ještě víc zjednodušil, ale s důrazem na detail. "Hodně mě baví hledat samply v nejrůznějších zapadlých skladbách. Často i z vícero žánrů v jednom tracku. Vždycky mu to dodá zajímavej groove.”

 

Poslechněte sami a dejte tomu čas. Tenhle projekt totiž Karlovi neskutečně padne a já už se nemůžu dočkat dalších vizí roku 1994.

EP Vision Of 1994 - "Every Path Leads Back Home" zakoupíte zde.

 

AhZ

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016