RECENZE

 

Hudební recenze: Akufen - Fabric 17

fabricMůj oblíbenec Akufen si na své konto může připsat další úspěch. Vydat kompilaci na renomované značce Fabric se nepodaří kdejakému "ňoumovi". Popravdě jsem byl dost překvapen, když jsem zjistil, že se jedná o mix CD a ne o live-act, kterým se uznávaný Kanaďan dost často prezentuje. Sám totiž prohlašuje, že není žádný zázračný dj a nemá rád, když se mu šťouralové koukají pod ruce. Je však víceméně jasné, že člověk, jenž vydal poměrně velké množství vlastního materiálu, musí mít hudební sluch a jak říká jeden známý: "Mixovat se naučí i cvičená opice." Takže žádné obavy.

Marc Leclair na ploše sedmdesáti tří minut představuje svoji vizi taneční minimalové muziky, což považuji za jasné pozitivum, jelikož valná většina experimentálněji laděných kompaktních disků je orientována především čistě poslechově, jako by měl minimal pouze jednu tvář.

I přesto je Fabric 17 velmi rozmanitý a o zvraty a překvapivé momenty není nouze. Akufen jednoduše sesbíral tracky momentálně nejoblíbenějších producentů a umně je do sebe zakomponoval. Velmi oceňuji, že na použitých písních se podílelo celkem dvacet jedna skladatelů či skupin, což není rozhodně málo. Nováčci tak alespoň zhruba poznají, o které lidi se zajímat.akufen

Nedá se říct, které songy jsou nejlepší, ale Akufen klade velký důraz na zpívané písně a ostatní "klikací" materiál vlastně víceméně slouží k jejich napojení. Hned úvodní mix, při kterém se do pozitivní housovky LFO Drive od Philippe Cama vloudí Dog´s Day hyper - aktivního Matthewa Deara, stojí za to. Zvláštní pozornost lze věnovat Herbertovu jazzy příspěvku Close To Me, Crackhausí micro-samplingové pecce Ample Slacks nebo Bucoliku talentovaného projektu Mossa.

Úplný konec pak patří zdařilému remixu Mika Shannona, který ze Siamese Twins udělal čistokrevný minimal techno song, deepové In My Life Jeffa Milligana a zatím nevydanému kousku My Old Lady od Beauprého, kterému dominuje zběsilé piáno. Dalo by se říct, že až na pár výjimek má každý song co nabídnout a představuje dané producenty v nejlepší formě.

Pokud bych měl něco vytknout, byla by to malá dynamika jednotlivých mixů. S použitým materiálem se dá totiž krásně vyblbnout a tanečně zaměřené desky přímo vybízejí k neustálým hrátkám. Na druhou stranu chápu, že se jedná o kompilace, kde se jistá "učesanost" očekává. Další pihou na kráse je poněkud přepálená stopáž. Vůbec bych se nezlobil, kdyby se pohybovala kolem šedesáti minut.

Fabric 17 je v mnoha směrech velmi zajímavé CD. Za prvé prezentuje Akufena jako schopného dje, jenž si umí pohrávat s náladami a za druhé konečně ukazuje veselejší část minimalové tvorby, která snad některým lidem otevře oči a přinutí k zájmu o poněkud odlišnou muziku.

Hodnocení: 80%

Various - Fabric 17 - Akufen
Fabric Records 2004
www.fabriclondon.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016