RECENZE

 

Rubrika: Breakdown – drum'n'bass & breakz

.shadybrain Music jsou prvním labelem zaměřeným ne na DJe ale na fanoušky. John Peel hrál i český drum & bass, Pendulum pokračují v práci na albu, nová kompilace českého drum & bassu, Abuse má album, Omni Trio taky a končí. Přijede Dieselboy a Fabio, mini recenze Dom & Roland: Chronology.

 

.shadybrain Music: Label pro nové tisíciletí?

Vznikl snad v Německu prototyp labelu pro nové tisíciletí? Parta kolem drum & bass – downtempo - hip hopového sdružení .shadybrain, které se od roku ´99 zaměřuje na booking, promotion a pořádaní akcí v německém Bielefeldu, se před nedávnem rozhodla postoupit o stupínek výše. Vznikl tak label pojmenovaný .shadybrain Music.

Což by nebylo nic tak výjimečného, drum & bassové labely dnes vznikají přeci jen docela dost. .shadybrain Music ovšem nenabízí vinyly, ale přímo samotnou hudbu. Samozřejmě přes inet ve formátu MP3 a za určitý poplatek. Hudba tak jde přímo k uživateli (MP3 mají pochopitelně vysoce kvalitní zvuk – 320kbps).

To, že .shadybrain nabízí releasy ve formátu MP3, není zas takovou raritou. Díky stále dostupnějšímu inetu svůj materiál stejnou cestou nabízí i další labely, například i Santorin. Raritou ale je, že .shadybrain nabízí své releasy pouze ve formátu MP3. Katalog, ve kterém figurují jména jako Pyro, Stare, Phace, Dstruct, Cyb-Org a Destination Unknown, prostě musíte brát vážně. chris

Tváří .shadybrain Music je Chris Impulse, který serveru DNBnation.com řekl o největší výhodě celého projektu: "Lidi si můžou koupit šest nebo sedm skladeb za cenu jednoho vinylu." Stahuje se přes PayPal, pokud takové možnosti nemáte, stále můžete u .shadybrain nakupovat. Požadovanou skladbu vám prostě vypálí na CD a pošlou.

Mimochodem, Chris Impulse před časem pro švýcarský server drumandbass.ch uvedl, že nejlepší akcí roku 2004, na které hrál, byla party s Loxym ve Frýdku – Místku! "Bylo to pořádně rozjeté. Lidi si to tam umí užít a mají rádi techy sound." No, jako bychom to nevěděli. ;-)


Co se stalo

Než John Peel, legendární moderátor a DJ britského Rádia 1, zemřel, stačil v éteru odehrát i jednu českou písničku. OK, John Peel toho odehrál v éteru hodně, ale i tak je na místě respekt. Matoa svou drum & bassovou Mixedflippedtwisted s chutí okořenil jazzem a slyšet jste ji mohli na kompilaci Playback vydané u labelu C41 Productions.

Paul B namíchal už jedenáctý Nuborn Mix. Hóóóódně dobrý výběr!

penduleAustralské trio Pendulum, které momentálně žije v Londýně, čile pokračuje s přípravami svého prvního debutového alba. Pendulum exkluzivně pro Knowledge řekli, že album nebude (opakuji nebude!) komplet vystavěné na 12/8 "swingbeatu", který trio proslavil a který trio proslavilo. To je určitě překvapení, uvidíme kolik na tom nakonec bude pravdy. Každopádně album by mělo mít 12 nebo 13 skladeb různých rychlostí, na kterých Pendulum spolupracovali s MC $pydou z Rawhill Cru nebo Freestylers. A na scéně se objevuje další australský slavík, tentokrát zpěvačka kapely Halogen Jasmine Yee. Ta má na svědomí vokál ke skladbě Sounds Outside.

Knowledge také tvrdí, že se šušká o debutovém albu Jenny G (zpěvačka projektu Un:cut). Produkovat by ho měl kompletně DJ Zinc. Po tom, co Zinc předvedl na svém albu Faster, se v pravost tohohle drbu denně modlím.

Česká republika má další drum & bassovou kompilaci. Jmenuje se podle dlouho běžící ostravské noci Futurebreakz a ze skladeb producentů sdružených v řadách dvoiky.troiky ji namíchal Cash alias DJ C.phone. Na rozhovor s Cashem se těště snad už v příštím Breakdownu, více info o kompilaci zjistíte tady a na mailu Supafly@zulu.cz.

Další Novozélanďané (po Concord Dawn a Bulletproof už třetí duo) se vynořili jakoby odnikud. The Upbeats vydávají Bad Company na své značce BC Presents. Skladby se jmenují Slit a Fill Me In.

Debutové dlouhohrající album slovenského projektu Abuse je na světě. Jmenuje se The Great Outdoors a oficiálně vyšlo 22. listopadu na značcce Deadred Recs. CD obsahuje 8 skladeb, které mapují tvorbu projektu za poslední dva roky. Specialitkou je datová stopa, která mimo jiné obsahuje záznam vystoupení Abuse z 16. ledna 2004 v Paláci Akropolis. Objednávat můžete na deadred.sk. omni

Omni Trio končí! Rob Haigh, který je jediným mužem skrývajícím se pod tímto pseudonymem, nedávno oznámil, že šesté album nazvané Rogue Satellite je poslední věcí, jež napsal pod jménem Omni Trio. Rob s hudbou nechce skončit úplně. Chce prostě jen zkusit něco dalšího a momentálně má pocit, že jeho dosavadní pseudonym zatím odvane čas. Uvidíme, každopádně aktuální album Rogue Satellite by mělo být na pultech obchodů (minimálně v UK) už od září.


Kdo má namířeno

V pátek 10. prosince proběhne v pražském klubu Matrix Drumstation Xtra s celou řadou zahraničních hostů. Mezi nimi určitě vyniká jedno jméno – Loxy.

O týden později, v pátek 17. prosince, se uskuteční další pokračování nekonečného seriálu s názvem In Da Bush v Roxy. Hlavním hostem tentokrát bude oblíbený liquid funkový černoušek Fabio. Tohle vypadá na nocdiesel plnou písniček v režii drum & bassového taťky.

Ve stejný den všichni z Moravy povinně zamíří do brněnské Flédy. Shroombab, Ibogain, Sayko… ale hlavně Dieselboy!!!


Co vylezlo

Abuse vydal u Deadred Recs debutové album The Great Outdoors (viz. Co se stalo).

Trüby Trio má venku album (2 CD / 2 LP) Retreated. Album remixů samozřejmě vydává Compost a například DJ Scruff se o něm vyjádřil takto: "Good subtle reworks."

Také u Compostu vyšlo album (CD / 2 LP) Alex Attias presents Mustang: Back Home. klute

Klute vyrukoval už s několikátým albem. Po předchozím Lie, Cheat & Steal se toto jmenuje No One‘s Listening Anymore. Na co ten chlap myslí? Samozřejmě u Commercial Suicide.

Další pokračování oblíbené série Y4K Next Level Breaks má na svědomí projekt Soul Of Man. A co že to je? Breaky, bejci.

Pro vlastní značku True Playaz dal DJ Hype dohromady kompilačku Dubplate Killaz. (MC Radim)


Mini recenze

chronologyDom & Roland: Chronology (Moving Shadow)
Dom se vrací i se svým samplerem už s třetím dlouhohrajícím albem. U Doma to většinou bývalo tak, že to nejzajímavější zajistili hosté, vzpomeňte na kolaboraci s Kemalem a výslednou Moulin Rouge. Shodou okolností je remix právě této skladby od americké úderky Dieselboy, Karl K, Kaos tím nejlepším, co uslyšíte. Nepřehlédnutelný je i hybrid Paradrenasite, který Hive svařil ze dvou starších Domových skladeb. Ostatní  tracky naštěstí nejsou pouhou vatou (jak moc asi pomohli Kemal a Skynet?) a Chronology proto vychází ze srovnání se svými předchůdci zdaleka nejlépe. Samozřejmě jen pro ty, co to mají rádi temné a tvrdé.

Hodnocení: 80%

připravil Radim Bartík

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016