RECENZE

 

Rubrika: Breakdown – drum'n'bass&breakz

"Nová" tvář českého drum'n'bassu Okemyshi, skoro 70 skladeb z labelu Plastic Raygun volně ke stažení, Jay Cunning se vrací, Knowledge slaví 10 let a zbrusu nový label Phunkfiction. Vánoční Slim Slam Drum, aktuální alba a mini recenze Drumsound & Simon Bassline Smith: Nature of the Beast.

 

Okemyshi: "Plánů hodně, času málo."

Tolik plánů a tak málo času! Okemyshi si ale nezoufá, spíše se usmívá. Patří k "novým" tvářím v českém elektronickém rybníce a zároveň není žádným nováčkem! Ani nemůže být, produkci se věnuje už dobrých sedm let. Možná se Okemyshiho drum & bassové skladby budou zdát některým z vás lehce jednotvárné. Jiné ale určitě právě taková přímočarost přijde právě vhod. A ten zvuk!

Pokud vám rychlejší beat přeci jen nesedne, zkuste ještě jeho downtempo. Je poněkud experimentálnější povahy a téměř vždy sedne prakticky dokonale. Ostatně Okemyshi právě jednu takovou skladbu dokončuje. Můžeme se prý těšit na hodně pomalé tempo a spoustu postupů, které pro tento žánr nejsou zrovna typické. Hotovo je z 90% a výsledek se brzy objeví na jeho webové stránce.okemyshi

"Plánů na příští rok je hodně, ale času málo," směje se Okemyshi v odpověď na všetečnou otázku. "Především chci co nejvíce svých tracků umístit na web kvůli prezentaci. Pak rozjet projekt Notegon s MC TMF, který píše výborné texty. Pokoušíme se o netradiční spojení mluveného slova a elektronické muziky. MC TMF má hodně zkušeností z hip hopu, takže spojíme více stylů dohromady."

Navíc se chce Okemyshi věnovat i mírnějšímu drum & bassu, který klade důraz na atmosféru, a samozřejmě downtempu. To ho teď baví nejvíce. Kde sakra na to všechno bere energii a inspiraci? "Pro inspiraci si chodím do přírody. Při procházkách lesem se mi v hlavě rodí spousta nápadů." A ještě rychle dodává: "Jo, a taky mě inspiruje moje přítelkyně."


Co se stalospirit

Stahujete hodně z inetu? Zkuste zabrousit sem a hip, hip hurá! Téměř 70 skladeb z kataloguu Plastic Raygun. Raygun crew vzkazuje: "Enjoy!"

Spirit připravuje své debutové album na vlastním labelu Inneractive. Album bude mít dvanáct skladeb, je zatím beze jména a na trhu by se mělo objevit v dubnu nebo květnu příštího roku. Grooverider, Goldie, Randall, Storm i Bailey už ale hrají Spiritovu Demons, která má chystané album otevírat.

Pohlídejte si novou inetovou stránku breakového hrdiny Smithmongera. Brzy má být v provozu.

Na scéně je další nový německý label. Phunkfiction se, věrný svému jménu, hodlá zaměřit na "soulful" drum & bass. Nu co, dobrých písniček není nikdy dost, že? V říjnu se Phunkfiction nechali pokřtít ohněm, když vyrukovali s kompilací The Breakbeat Lounge, a na jaro 2005 chystají singly na vinylech. Ten první bude obsahovat skladby By Your Side a Changes od tria AJC (Amaning, J-Cut, Canoma). Pak by mělo dojít na Syncopix, Drumatic, Stare nebo Bass Tikal.knowledge

Knowledge má konečně těch slibovaných 10 let a (zatím v Anglii, se zpožděním u nás) vychází speciální narozeninové číslo, ve kterém se všechno točí kolem desítky. Top 10 všeho, nač si vzpomenete, dekáda Dillinji & Lemona D, 10 let Knowledge a 10 let drum & bassu, MC evoluce (desetiletá). Na CD 10 hitů, které rozvířily scénu. Jo, jo, taky bych chtěl vydávat časák, který se dočká na chlup stejného jubilea v nachlup stejné chvíli (plus mínus) jako scéna, již do značné míry formuje.

Jay Cunning znovu spouští breakový label Raw 24, který před časem rozjeli Andy C a Red One kvůli oblíbeným skladbám mírnějšího beatu. Cunning se navíc spolčil se Smithmongerem (viz. výše) a výsledkem spolupráce je věc Never Stop. Objevit by se měla u Menu Music v příštím roce.


Kdo má namířeno

Breakdown připomíná dvě jména na 17. prosince. Hyper speedy dungeon master Dieselboy ve Flédě a supa dupa disko funky Fabio v Roxy. djride

Co budeme dělat na Vánoce. Žrát kapra. A hned druhý den s radostí vyrazíme na vánoční Slim Slam Drum, který je vždy velkou událostí. V ostravském Fabricu se 25. prosince jako hlavní host představí francouzský DJ a producent Ride One s MC Amdiezem. Skladby ke stažení a poslechu na vskutku zajímavých ;-) stránkách. Voila!

A výhled do budoucna? Znovu SKC, znovu Aquasky, znovu Epsilon. Že by Kryptic Minds? A kdo další? Nechte se překvapit a sledujte Breakdown.


Co vylezlo

hyperdTaky se vždycky při pohledu na seznam novinek zděsíte, kolik jste toho ještě neslyšeli? Tak jdeme na to. Jedním z nejrespektovanějších MCs na scéně je Stevie Hyper D. Jmenuje se podle něj i kompilace, na které "hrají" oldschooleři Aphrodite, Kenny Ken, Brockie, Nicky Blackmarket a další.

Hexstatic jsou rozhodně jednou z nejznámějších úderek kultovního labelu Ninja Tune. A teď vydávají ambiciózní album Master View. Potěší zejména máte-li rádi u svého CD i DVD.

Dizzee Rascal má venku druhé album nazvané Showtime. Pokud jste na hip hop.

Freestylers nabízejí nové album Raw As F**k i devatenácté pokračování populární série Fabric Live. Slyšel jsem, že je moc a moc dobré.

U Reformed vychází kompilace Straight Outta Leicester, kterou namíchal DJ APB. Najdete na ni Zinca, Hazarda, Distorted Minds, Zen, Generation Dub nebo nováčky Crystal Clear a S.M.O.K.E.butch

Butch Cassidy Sound System přichází s albem Butches Brew na labelu Fenetik. Pro ty, kdo si potrpí na škatulky: Měl by to být dubstep.

Za pozornost prý stojí i desáté (!!!) album dua Filla Brazilia. Leftfield, leftfield…


Mini recenze

natureDrumsound & Simon Bassline Smith: Nature of the Beast (Technique)

Simon Bassline Smith pamatuje úplné začátky drum & bassové scény a už kvůli tomu bychom k jeho osobě a dílu měli přistupovat s úctou. Ok, ale bezdůvodně škrábat za ušima ho taky nebudeme. Jeho (a jeho kámošů Drumsound) debutové album Nature of the Beast je "takový ten průměr". Ne, že bych se kvůli němu úplně vztekal, ale zrovna nadšený taky nejsem. Bude se vám pravděpodobně líbit, pokud se vám líbí současný drum & bassový mainstream. Nic proti, samozřejmě, ale na domácí poslech je to dost suché a jednotvárné. Úvodní Crossfire (Danger) se ještě nedá upřít jistá hymničnost, ale po půlhodině stále stejných masivních basových linek už je toho zbytečně moc! Atmosferické Planet Mars a Ever Changin‘ (feat. Melissa a Youngman) působí jako vysvobození, ale není mi vůbec jasné, kde se tu vzaly. Závěrečná The End dokazuje, že jum-up se dá ještě pořád udělat lehce zajímavě. A to je vše přátelé, nic víc, nic míň. Je to dost?

Hodnocení: 60%

připravil Radim Bartík

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016