RECENZE

 

Rubrika: Breakdown

Cutterz Choice malují po vinylech, co dál? Sub.d.visionz nabízí retrospektivní Retro.per.spectives volně ke stažení, Juanita Juarez prorazil za hranice, Aquasky a Shut Up & Dance jdou do charity, Drumandbass.cz chystají novou řadu kompilací. Přehled chystaných událostí Kdo má namířeno a mini recenze Renegades of Funk Vol. 3.

 

Cutterz Choice malují po vinylech

Cutterz Choice založený na konci roku 2003, je v podstatě obyčejný label. Nic by jej neodlišovalo od stovek nedávno založených labelů všude po světě, kdyby Spoona nedostal docela dobrý nápad – malovat po vinylech. Spoona, toho času prodavač v obchodě s deskami a šéfem Nickym Blackmarketem za zadkem, založil label, aby mohl vydávat materiál kámoše Rhythm Beatera. Po několika celkem úspěšných releasech (dnes je jich dohromady už šest), vyrukovali Cutterz Choice s vedlejší sérií.

Série "The Graffs" totiž nenabízí jen hudbu, ale spolu s ní i artwork. O pěkný design obalů drum & bassových placek sice šlo vždy, ale Cutterz Choice myšlenku dotáhli do konce, když pro "The Graffs" rekrutovali přední grafitti writery z UK. Spoona tvrdí, že je to celé o návratu ke kořenům drum & bassu – hudba i artwork. cut

"Je to o tom, co jsme zač a odkud pocházíme," vysvětlil Spoona magazínu Knowledge. "Jsme lidi z ulice, (…) před tím se nemůžeme schovat. Tohle je skutečný život." Jinými slovy, grafitti k drum & bassu odjakživa patřilo a spousta dnešních junglistů si ještě dneska ráda čas od času zamaluje. Beny Page, který se ke Cutterz Choice přidal celkem nedávno, může být asi jedině spokojený. Zatím to vypadá, že Spoona ví přesně, co chce.


Co dál

adamUž se k vám asi doneslo, že ve věku pouhých 25 let minulý týden zemřel Overflow. Velká ztráta pro scénu, kamarády a hlavně blízké. R.I.P. Adam.

K minulému článku o Sub.d.visionz se vztahuje tahle informace. After Harvest promo mix byl rozšířen o dvě novinky (Gonna Make You Sweet a snad první ostravská vokálovka Muse Sick) a vznikl tak těžce aktuální mix Sub.d.visionz – Retro.per.spectives o délce 82 minut, 30 sekund. Stahujte tady. Tracklist k maní zde.

Juanita Juarez prorazil za hranice! Jeho kolaboraci s Close Encounterem pojmenovanou Feel You jednak remixoval Junior Cartel (alias Tommy Knocker / Intercom). Ale co je důležitější, líbezná atmosférická záležitost Stages vyjde u nově založeného labelu Horizon Records, za kterým stojí drum & bassový  ATM Magazíne. Remix pro B stranu dodají Commix!aquasky

Aquasky a Shut Up & Dance jdou do charity. Ne kvůli nedávné ničivé vlně Tsunami, jak byste mohli předpokládat. 2 CD kompilace Breakbeat Elite má vyjít v únoru a přední breakaři (Drumattic Twins, DJ Quest, Rennie Pilgrem, Krafty Kuts, Plump DJs, DJ Hype, Stanton Warriors, Hyper…) svými tracky podpoří řešení krize v africkém Súdánu. Veškerý výtěžek půjde na konto charitativní organizace Disaster Emergency Commitee.

Kluci z Drumandbass.cz se rozhodli rozjet sérii kompilaci složenou čistě ze skladeb českých (a slovenských) drum & bassových pecek s názvem Back In My Mind. Do roka by se měly objevit dva až čtyři kousky. První, se skladbami známých jmen, už se blíží. Obsah dalších by měla zajistit soutěž. Bohulibý počin, Breakdown drží palce!

Rozhovor s legendou scény jménem Remarc čtěte tu.

Kdo má namířenoaphrodite

21. 1. 2005 – Bassinfection, Fléda, Brno: Teebee.

28. 1. 2005 – Future Breakz, Fabric, Ostrava: SKC.

28. 1. 2005 – Palác Akropolis, Praha: Abuse live, Surreal Madrid.

10. 2. 2005 - In Da Bush, Roxy, Praha: Future Prophecies.

25. 2. 2005 – Break4Beats, Fléda, Brno: Aphrodite.


Co vylezlo

Chill-outovou kompilaci  At Home in a Fragile State pochystal Ben Mynott. Vyšlo u Slip'n'slide.

Brazilský mišung od Slum Dunk s názvem Funk Carioca jen na vlastní nebezpečí. Vylezlo u Mr. Bongo.


Mini recenze

renegadesVA: Renegades of Funk Vol. 3 (mixed by Holdtight)

Hold Tight your baby! Držte svou babu pevně a k tomu si pusťte třetí pokračování téměř legendární řady Renegades of Funk. Kdysi těmi "odpadlíky funku" bývali E-Z Rollers, dneska se na jejich místo derou právě Hold Tight. Svědomitě! Tahle kompilace se hodí pro klidný poslech i rozjařenou domácí party, protože více či méně zavedené jména na ní předvádějí své kvality. A ty jsou prvotřídní. Zasněné aranže pohladí po uších, lehký "dirty feeling" připomene, že drum & bass je především pouliční záležitostí. Když se připozdívá, Hold Tight jemně přitlačí na beat a případné odpadlíky hravě proberou. Atmosférický drum & bass má tolik skvělých poloh a tahle kompilace dokazuje, že nejen Hospitalem je "liquid funková slečinka" živa!

Hodnocení: 80%

připravil Radim Bartík

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016