RECENZE

 

Rubrika: Narovinu aneb O rovných beatech

renaisancePřipomínat si výročí nebo slavit narozeniny labelů, klubů a párty nocí je už celkem nuda. Co takhle začít slavit i výročí od vydání nějaké mixované kompilace? Souhlasíte? Tak to pro vás máme jeden tip. Je pravda, že budeme slavit trochu se spožděním, přesto ještě ne úplně pozdě: v listopadu minulého roku totiž vyšla remastrovaná edice deset let staré mixované kompilace "Renaissance - The Mix Collection by Sasha and Digweed". Kompilace, která to vlastně "všechno začala". Když se v roce 1994 na pultech obchodů objevilo tohle troj CD málokdo tušil, že se zapíše velkým písmem do historie taneční hudby.

Na začátku devadesátých let jste ještě nemohli na vlnách rádií slyšet djské sety nahrané v klubech, o jejich dostupnosti na internetu ani nemluvě. Takže mít v ruce záznam z nějaké párty  bylo prostě něco exklusivního. Většina kompilací se natáčela hlavně kvůli výdělku, dostat na jedno cd co nejvíc hitů a prodat co nejvíc kopií. V případě "Renaissance - The Mix Collection" šlo ale o něco jiného.

Tato tři CD totiž obsahovala záznam jednoho večera v klubu Renaissance a z toho důvodu obsahovala skladby především v klubových verzích (mix začíná intrem, ve kterém jsou spojené tři verze skladby "Song for life" od Leftfield, posledním trackem kompilace je "Dirty" od Lemon Interrupt. Najdete zde také garage house v podání Kym Mazelle - "Was that all it was", trancovku "Age of love" nebo breakovou věc "Bombscare" od projektu 2 Bad mice a další).

Pro spousty party people bylo tolik klubových věcí na jedné kompilaci přímo zjevením. Navíc držet v ruce nahrávku toho, co se dělo za zdmi klubu Renaissance bylo neodolatelnou výzvou. Pro mnoho z nich to byla vůbec první kompilace, kterou si kdy koupili a pro mnoho z nich zůstává až do dnešních dní tou úplně nej. Prodejnost se vyšplhala do závratných výšin. "Renaissance - The Mix Collection" se stala první kompilací, které se v Británii prodalo za šest týdnů více než 100.000 kopií, z obou autorů (Sasha a John Digweed) se díky tomu staly hvězdy a z názvu klubu Renaissance se stala dobře prodejná obchodní značka.

Poté, co kompilace vyšla, se začali ozývat promotéři z celého světa. Tokio, Singapour, Miami... všude chtěli do svých klubů dostat náladu Renaissance. A majitelé klubu jim to umožnili. O znovuvydání "Renaissance - The Mix Collection" se uvažovalo už nějaký ten pátek. Přiznejme si, že ne každému se podaří udržet svoji sbírku CD celých deset let ve stavu, v jakém by chtěl. Cédéčka se půjčují, ztrácí, nevrací...

A protože byla po této kompilaci pořád velká poptávka (na internetovém aukčním serveru Ebay se cena kompilace pohybovala kolem 100 liber!), bylo rozhodnuto o jejím zremastrování a znovuvydání. "Renaissance - The Mix Collection by Sasha and Digweed" je prostě dnes již klasické album. A teď ho můžete mít doma i vy.

Co se stalo, co se stane

Dne 22. února vychází nové album francouze Laurenta Garniera. Bude se jmenovat "The Cloud Making Machine".

Detroit, Chicago, New York a Paříž. Vlivy všech těchto po hudební stránce nesmírně atraktivních míst se jednoho krásného dne setkaly v Karlsruhe. Více v recenzi na album projektu Ame.

Krátce po třiadvacáté hodině se v pátek 28.1. pražský Divadelní bar Akropole opět rozezní všemi odnožemi houseové muziky, přičemž černé desky i tentokrát doplní živé nástroje a s mikrofonem navíc přiběhne MC Adrenalin. Face 2 Face Live! Více zde:http://www.techno.cz/party4/detail.php?id=28202.knuckels

Label z Chicaga nesoucí název Trax Records vydává kompilaci "Frankie Knuckles presents". Ale samotný Frankie Knuckles, s jehož jménem label v názvu operuje se od desky distancuje. "Nemám s touto deskou nic společného, s labelem nijak nespolupracuji", říká Knuckles. Trochu šméčko, což?

Respektované londýnské vydavatelství Fabric Records, které je velmi úzce provázáno se stejnojmenným klubem, nelení ani v roce 2005. A jelikož je klub Fabric (podobně jako již zmiňovaný label) mnohými považován za vůbec nejlepší klub ve Velké Británii, není divu, že důvěru zkompilovat a následně namíchat již 20. vydání této úspěšné série si vysloužil samotný John Digweed. Více zde: http://www.techno.cz/misc/clanek.php?id=8937.

Label Defected vydává na vinylu nové mixy dnes již klasické skladby "Strings of life (Stronger on my own)" projektu Soul Central. Po prvním poslechu si pomyslíte, že by možná bylo lepší nechat některé skladby v originále, prostě z nich nedělat remixy. Ale pak si nové mixy pustíte znovu a zjistíte, že vlastně fungují docela dobře. Stoprocentně uslyšíte na každé party. A samozřejmě number one v The UK Dance Chart.

Na labelu Underwater vychází další release s hitovým potenciálem. Skladbu "Meltdown" složil montrealský DJ Mateo Murphy. (O výročí labelu Underwater jsme psali v minulém díle naší rubriky.

Všechny své příznivce překvapil Sander Kleinenberg. Skladbou "The Fruit" se sice odchýlil od svého progresivně housové zvuku, ale je to pecka. Vychází na labelu Little Mountain Records.

Deepgroove se vracejí k labelu Kinky Vinyl skladbou "Jus Luv Piano". Skvělý track s nádherným pianem vás vrátí svou atmosférou na začátek devadesátých let.swag

Nové EP vydávají Swag. Jmenuje se "Ear Candy EP". "Dali jsme nahromadu několik samplů a sledovali jsme, co z toho vyleze", říkají Swag. Tak to jsme zvědaví.

Projekt Stonebridge vydává další singl: "Take Me Away". Skladba obsahuje vokál švédské zpěvačky Therese. Projekt Stonebridge stále ještě boduje v hitparádách se svým letním hitem "Put Em High".

Co právě vychází - alba

defectedIn the house mixed by Joey Negro (Defected) - Dvanáctý díl kompilační řady In the house namíchal britský DJ Dave Lee, vystupující pod jménem Joey Negro. Na této kompilaci mixuje dohromady staré klasické housové tracky s nejnovějšími peckami. Vychází také jako limitovaná edice se třemi CD.

15 Years Cafe D'Anvers (Superten label) - Uteklo již patnáct let od chvíle, kdy se poprvé otevřely brány klubu D'Anvers. Majitelé se při této příležitosti rozhodli vydat dvojcd antologii skladeb, které od roku 1989 do dnešní doby zatřásly s konstrukcí klubu asi nejvíc. Najdete zde tracky od projektů a producentů jako jsou Cajmere, Francois K, Frankie Knuckles, Tiefschwarz nebo A Guy Called Gerald.

Fear Of A Silver Planet Vol. 3 mixed by Chris Salt (Silver Planet) - Ve stopách Jamese Holdena a Flash Brothers, kteří mixovali první dva díly této kompilační řady se vydává Chris Salt. Pokud máte rádi zvuk labelu Silver Planet, potom je tato kompilace pro vás jasnou volbou.

My House Is Your House (New State Entertainment) - Legendární britský klub Cream vypouští mezi klubery svoji novou kompilační řadu: Cream AudioDeluxe. "My House Is Your House" je první z této řady. Nevěšme si bulíky na nos - nepůjde o žádné novátorství či boření hranic. Jména? Mylo, Alter Ego, Stonebridge a dalš. Prostě Cream.

Clicks, acid and disco mixed by Chicken Lips (Trust the DJ) - Trojice Chicken Lips (Andy Meecham, Dean Meredith a Steve 'Fela' Kotey) vydává dalšío mnou kompilaci. Jmenuje se "Clicks, Acid And Disco". Kdo má rád chickenlipsácký elektro house, přijde si určitě na své.

Minirecenze

roydavisRoy Davis Jr. - Chicago Forever
Ubiquity Records / Outside Music 2004

Toužíte li ochutnat nesmírně svěží a zároveň velmi sexy house music, ze které emoce doslova sálají, máte k tomu díky nejnovějšímu albu Roy Davise Jr. jedinečnou příležitost. Na své aktuální novince tento veterán taneční scény jednak charismatickým způsobem vyjadřuje svoji geograficko-hudební identitu, ale především
se vyznává z neutuchající lásky k zvuku Chicagského houseu. Velmi citlivě a harmonicky se mu na tomto albu podařilo skloubit nejenom house, soul, funky či latino, ale také gospel a jazz. Celá tato lahodná fůze zní v jeho mistrovském podání prostě úžasně! Na albu Chicago Forever jsme svědky neuvěřitelné producentské všestrannosti a citu pro melodii. Po dlouhé době zase jedno album, jemuž není co vytknout. Atraktivitu tohoto skvostu navíc zvyšuje celá řada po hudební stránce nesmírně zajímavých hostů jako jazzový mág a skvělý vokalista v jedné osobě Jeremy Ellis aka Ayro, famózní detroitská diva Terry Dexter či Khalid. Ti všichni přispívají k tomu, že pokud chtěl Roy Davis Jr. tímto albem vzdát hold svému milovanému Chicagu, povedlo se mu to na jedničku s celou sérií hvězdiček!

Hodnocení: 100%

decrecyEtienne de Crecy - Super Discount 2
Solid/PIAS 2004

Od okamžiku, kdy velikán francouzské taneční scény Monsieur Etienne de Crecy vydal dnes již za francouzskou klasiku všeobecně považované album Super Discount, uběhlo celých dlouhých 7 let. A jelikož od roku 1997 se nejenom na francouzské scéně leccos změnilo a mladistvá konkurence zesílila a vyrostla z dětských střevíců, dal si milý Etienne záležet, aby jeho novinka Super Discount 2 byla zatraceně "spécial".
Přichází tak se zvukově velmi divokým a škatulkami jen stěží spoutatelným dílkem, na kterém po svém úspěšně kombinuje electro, house, techno i funkoidní disco. A jelikož ve dvou a více se to lépe táhne, s komponováním a produkcí mu pro tentokrát pomohli takoví borci jako Philippe Zdar & Boom Bass z Cassius (Poisoned, Bit Torrent), Julien Delfaud (Fast Track), Alex Gopher (Overnet, Fast Track) a další talentovaní
umělci patřící mezi výkvět francouzské taneční scény. Výsledek je zvukově opravdu pestrý, divoký a pro někoho možná hůře stravitelný. Rozhodně však stojí za poslech. Tedy přinejmenším, máte-li to rádi po Francouzsku (a teď skutečně nemám na mysli
orálek! :).

Hodnocení: 85%

Připravili FlyBoyEda a Jaroslav Zapletal

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016