RECENZE

 

Recenze: DJ Neo - Nobody Faq With Jesus

Vím, že jsem ostuda, ale důvod proč recenze Neova debutu vychází až teď, si vzhledem k okolnostem taktně ponechám pro sebe. :) Mám pro vás návrh. Pokud už desku máte, přečtěte si alespoň rozhovor o tom, jak se Neo dopracoval až k účasti v katalogu labelu Subliminal. Pokud ji nemáte, pak se mrkněte, jak na mě zapůsobila. Nejdřív mi připadala strašně laciná, pak jsem jí však opravdu podlehl a vám ji rozhodně doporučuju!

 
 DJ Neo - Nobody Faq With Jesus Je to stejně záhada. Jednou vás vezme nová deska za srdce hned napoprvé, jindy ji po prvním poslechu s lhostejností odhodíte. Ovšem pak zjistíte, že se o ní až nebezpečně často mluví a píše a tak se k ní zkusíte vrátit, abyste vzápětí zjistili, že přeci jen není tak špatná, jak se vám na první poslech zdálo. Tohle byl pro mě i případ debutového alba DJe Nea, které pod názvem Nobody Faq With Jesus vydalo vydavatelství XRECORDS. Došlo to až tak daleko, že jsem si pár skladeb skutečně oblíbil a tak jsem jednoho dne zvedl telefon a s autorem desky se sešel, abych ho před recenzí jeho výtvoru trochu vyzpovídal.

 DJ Neo 12. ledna letošního roku oslavil Zdeněk Krejčíř své pětadvacáté narozeniny, ale já jsem se v první otázce podíval hodně zpátky - do dob dávno minulých. Zajímalo mě, kdy vznikl ten první impuls, díky němuž začal Zdeněk muziku posléze skládat, hrát jako diskžokej, aby se nakonec jeho singl I'm Still In Love With You zařadil po boku zvučných jmen v katalogu prestižního vydavatelství z New Jersey - Subliminal. "S muzikou jsem přišel do styku asi tak jako každý - hodně brzo! Máma sjížděla na deskách všechny tehdejší český hity, táta zase seděl u Radia Luxemburg, který se tady tehdy dalo chytit a ulítával si na různejch rock'n'rollech. Jestli máš ale na mysli desku, která mě fakt oslovila, tak to vím úplně přesně - Black Celebration od Depeche Mode, ta mi fakt učarovala." Jak se však "depešák" Neo přeorientoval na poněkud houseovější rytmy, kterým je věrný dodnes? Zdeněk pokračuje: "V jedenadevadesátým, dvaadevadesátým roce jsem hrál závodně hokej za Spartu, později za Slávii a vždycky jsem se těšil, až po tréninku dorazím domů a pustím si Rádio Golem. To, co vysílal Viktořík nebo Luděk Formánek, to mě fakt strašně nakoplo. Všichni ti Moralesové, Knucklesové, Clivilés & Cole - tohle byla přesně ta muzika, která mě moc bavila a já se na ty deseti až dvanáctiminutový remixy strašně těšil. Rádio 1 je dobrá stanice, ale to, co se hrálo tam, to by v životě do éteru nepustili! Taky Radio Nova, když začalo u nás v rámci stanice RFI vysílat, se mi moc líbilo. S chozením do klubů to u mě bylo taky trochu jinak - poprvý jsem byl v Alfě, potom v Ládví třeba na Aiffelovi, ale to, co se tam hrálo, mě moc nepřitahovalo. Já chtěl tancovat na věci, který jsem znal z Golemu a k tomu jsem se dostal až na Viktoříkově a Formánkově hraní na studentských kolejích Jižního města."

 DJ Neo Vzhledem k tomu, že Neo už má za sebou pěknou řádku vlastní tvorby, zajímal jsem se, jak se vlastně ke skládání dostal a hlavně, proč si zvolil právě tohle umělecké jméno. "Za to jméno může taky Viktořík - jednou představoval na Golemu nějakou skladbu a ten styl označil jako Neo Disco. Track se mi líbil, hezky to znělo a tak jsem půlku tohohle stylu tak nějak sobecky zneužil pro sebe. :) Ke skládání jsem se dostal celkem nenápadně. Měl jsem Amigu pětistovku, pařil na ní hry a občas jsem si hrál i s primitivníma hudebníma prográmkama, jako byl třeba Octamed. Co se týče mýho úplně prvního materiálu, který vyšel oficiálně, tak to byly taneční remixy pro Shimiho skladbu Try To Find Myself, někdy v roce 1994." Přiznám se, že mi trochu naskakuje husí kůže, ale zaplaťpánbůh Neo nezůstal věrný jen přemíchávání podobných disko hvězdiček s jepičím životem a soustředil se i na svou vlastní tvorbu. Takže jak to bylo se skládáním dál? "Paradoxně se pak dlouho nedělo vůbec nic a vydávat vlastní tracky jsem začal až skrze kompilace spojené s Rádiem 1, jako byly díly Future Sound Of Prague nebo třeba výběr Inform. Pak se mi ozvali v roce 2000 z Waxu a nabídli mi, jestli bych nechtěl udělat remix pro Chrise Sadlera. Jasně, že jsem do něj rád šel a tak jsem taky začal s agenturou Wax spolupracovat častěji a nakonec se na nějakou dobu usadil i v jejich bookingu jako DJ."

 DJ Neo U toho se musíme na chvilku zastavit - jaké byly vlastně Neovy zkušenosti s mícháním vinylů? "Já jsem vždycky tíhnul k tomu, abych lidi seznamoval s tím, co mám rád. Ať už to byl školní rozhlas, kde jsem do éteru pouštěl Prodigy a J.A.R., nebo v kempu na dovče v Itálii, kde jim onemocněl DJ a tak jsem obsluhoval kazeťák. :) No, pokud se ptáš vyloženě na vinyly, tak ty jsem si kupoval a vytvořila se mi celkem sbírka z věcí, který jsem mě rád. Problém byl, že doma jsem měl jenom gramce bez rychlostí, takže na míchání to nebylo. K prvním mixům jsem se dostal až díky Aiffelovi... Prostřednictvím Waxu jsem si během doby, co mi booking poskytovali, zahrál třeba vedle Iana Pooleyho, MJ Colea, DJe Deepa, hodně rád vzpomínám i na párty Metaxa Sunshine People pro šest tisíc lidí, která se konala na Slovensku." Neo od Waxu odešel v roce 2001 a "bookovat" se začal sám. Je vlastně dnes víc DJ, nebo muzikant? "Je to pořád tak nějak půl na půl. Myslím, že se tyhle dvě věci spolu nevylučujou. Pokud jseš celej den zalezlej v temným studiu a nemůžeš s nějakým místem v nový věci hnout, pak je večer DJing hodně příjemnou relaxací. Hraní v Mecce nebo Radosti (mých nejčastějších místech) mě baví a rozhodně musím říci, že mi vydání desky moc pomohlo - lidi mě díky tomu znají a nabídky k hraní přicházejí i z měst, o kterých jsem třeba v životě neslyšel..."

 DJ Neo Rád jsem si nechal také od Zdeňka vyprávět, jak vlastně došlo ke spolupráci s Jiřím Kornem, jemuž před nedávnem produkoval album TEP. "V roce 1994 jsem pro Jirku dělal taneční remix ke skladbě Ještě tě mám plnou náruč, ale to jsme se ještě neznali osobně. Asi před dvěma lety jsem mu zavolal, jestli nemá zájem o nějaký další remix k jeho novým trackům, nakonec jsme se sešli, pozval jsem ho k sobě do studia, moje tvorba se mu líbila a tak jsme spolu zkušebně udělali jednu skladbu. On ji vypustil mezi svý známý, ti ji ocenili a tak mi asi za týden volal, že by se chtěl sejít a jestli bych stál o produkci celýho alba? :)" O Nea začal být v populární muzice docela zájem a s remixy se opravdu roztrhl pytel. Lucie Bílá, Dara Rolins, J.A.R., Monkey Business, Natálka Kocábová a mohl bych jmenovat dál. Má vůbec tenhle člověk nějakou hranici, pod kterou nepůjde? "Já vím, že to vypadá, že to sekám jako Baťa cvičky, ale taky už jsem remix odmítl. Paradoxně za šestimístnou sumu, kterou mi firma nabízela. Nebudu jmenovat, ale šlo o jednu klučičí kapelu, jejichž jeden člen měl vydat sólový album. Když jsem si poslechl, s čím bych vlastně ve finále pracoval, tak to vážně nešlo - musel jsem se smát... Jasně, že bych si z vydělaných peněz mohl dovybavit studio, nebo na chvíli odjet na velmi slušnou dovolenou, ale za jakou cenu? Každej máme svý hranice, pod který prostě nepůjdeme..."

 DJ Neo Ještě předtím, než se albu Nobody Faq With Jesus podívám na zoubek, položil jsem Neovi poslední otázku. Jak vlastně došlo k onomu úspěchu, který se skloňoval ve všech sedmi pádech? Mám na mysli I'm Still In Love With You, jíž najdeme v katalogu labelu Subliminal pod kódem SSL 16. "Nejlepší na tom všem je, jak jsem se vlastně se zpěvákem Patem Fulgonim seznámil. Zase za to může tak trochu Jirka Korn, i když o tom neví. :) Jeho desku jsem totiž natáčel ve studiu, kde si den předtím míchala svý nahrávky nějaká kapela. Zvukař (abychom tam nebyli na začátku potichu) tam dal jejich minidisk, který tam ležel a já jsem zůstal stát jako opařenej. Byla tam nahraná improvizace zpěváka, který jim nazpíval vokály do nějakýho ploužáku, místama to byla pěkná depka, ale ten hlas... Ten mě fakt dostal! Na Pata jsem získal spojení, jeho hlas použil do svý skladby, pak mu poslal výsledek, který poprvý vyšel prostřednictvím Beeswaxu a tak jsme spolu nějak udržovali kontakt. To, že o tuhle skladbu projevili zájem na Subliminalu, to je všechno Patova práce. On ji totiž donesl na nějakou konferenci v Americe, lidem ze Subliminal se to líbilo a tak jsem i souhlasil s tím, že nevyšla pod mým jménem, ale pod hlavičkou J. Haystax, jak to chtěl Pat. Každopádně jsem tam uveden jako autor, takže všechno je v naprostým pořádku. :)" Já Neovi v tuhle chvíli popřeju spoustu podobných úspěchů u nás i v zahraničí a CD Nobody Faq With Jesus už se začíná roztáčet...

 DJ Neo Do jeho debutového alba vstupujeme skrze čtrnáctivteřinové intro. "It's My House" ozývá se, aby bylo jasné, v jakém stylu se vlastně budeme nacházet. :) Pár zvuků, potlesk a máme tu už druhou Beautiful Girl.

Té předchází rejstřík kláves, jako vystřižený z nějaké pecky 80. let, v tuhle chvíli mě napadají třeba Bee Gees. Hodně lehký a letní track s opravdovou předoucí basou, z něhož opravdu dýchá bezstarostnost a lenošivá nálada. Problémem je snad jen Neův vokodérový hlas - vokodéry mi už patřičně znechutila Cher a dodnes jsem téhle elektronické hračce nepřišel na chuť. :( Aranže refrénu mi jsou povědomé - skoro to vypadá na isnspiraci v Moralesově Beautiful Thing z jeho deset let starého alba Program.

 DJ Neo Na třetí příčce máme zmiňovanou I'm Still In Love With U (MP3), která udělala onu díru do světa! Už od prvních tónů je jasné, proč po ní na Subliminal sáhli. Ten track totiž mezi jejich výrobky až příliš těsně pasuje a zdá se, že svůj pověstný model ještě měnit nehodlají. Veselá skladba s filtry, několika minutovými zastaveními, následnými gradacemi a také soulovými hlasy. Nutno podotknout, že Patovi Fulgonimu příroda opravdu přála a věnovala mu nádhernou hlasovou ozdobu. Nechce se ani věřit, že původní záměr jeho vokálového příspěvku byl určen úplně do jiného stylu - k Neově instrumentálce prostě patří. Hodně vzdušný a hlavně pro letní pohodu určený track.

Čtvrtá Luvers už tak romantikou nevoní. Klasický nasmyčkovaný kousek (opět s živou basou) je opravdu "groovy". Vynikající jsou zašuměné modulované efekty, které přidávají na prostoru, znovu se filtruje, jak jen to jde, místa pro zastavení tanečních kreací jsou tu také, vaše pohyby si ho však při dalším nájezdu beatů opravdu vychutnají. Živý a hravý song, který vaše končetiny přinutí k divokým výkonům. Docela bych si ho chtěl užít v delší stopáži pro obohacení setu - 4:24 je opravdu málo. :( Uvidíme, třeba po něm některé z vydavatelství také sáhne.

Program (znovu Morales alespoň slovem:) hýří latinskoamerickými rytmy a logicky pouhý tepot automatického bubeníka nestačil. Neo ji obdařil přepychovým množstvím perkusí, zvonečky, tleskáním a s programováním si v tomto případě musel dát určitě tu největší práci. Snad ten všudypřítomný vokálový sampl "ou kej" mi přijde trochu zbytečný, možná až kýčovitý...

 DJ Neo Pokud by mi někdo před poslechem alba řekl, že se mým favoritem stane track s 2-stepovou rytmikou, asi by mě to řádně pobavilo. Tenhle styl opravdu nemusím a o to víc mě šestá All Of My Life (MP3) překvapila. Snad za to může ten dokonalý křišťálový zvuk, spousta efektů, věcí, které nás denodenně obklopují, či ruchy ulice i se sirénami policejních aut. Pokud ne, tak jsem podlehl té sexy a zamilované atmosféře, jíž tenhle track dýchá. Vokály si Neo nazpíval sám(!), a i když mu opět trochu vypomohl vokodér, s trochou nadsázky se dá říci, že pokud by mi někdo tvrdil, že tohle je nový hit Craiga Davida, uvěřil bych mu! Pro někoho příliš přeslazený příspěvek, ale jako balzám po těžkém dnu tato kulisa, kdy trávíte chvíle s někým, na kom vám opravdu záleží, je naprosto ideální! Na závěr se dočkáme i skutečné kytary, která patří Ondřeji Fišerovi...

Luv Is Not Enough?! Neovi nazpívala zpěvačka Sonya Doya, která mu prý zavolala do vysílání Rádia 1, právě když ve studiu Zdeněk poskytoval rozhovor. Slovo dalo slovo a dnes se může pochlubit výsledkem. Její hlas nepůsobí příliš jistě, stejně tak je to s výslovností, ale pokud poctivě navštěvuje hodiny zpěvu (a angličtiny), za pár let možná zůstaneme z jejího výkonu s pusou dokořán. Trumpety dodávají na živosti, ale přesto mě tenhle "kolovrátkový" kousek příliš neoslovuje. :(

 Dara Rolins Luv I Feel 4U začíná tak, jako byste slyšeli jen hi-haty ze sluchátek někoho, kdo tenhle track zrovna poslouchá. Kdo ho obdařil hlasově poznáte ihned - Dara Rolins má svůj osobitý projev a tak to vůbec není těžká hádanka. Znovu dechová sekce, propracované smyčce a další track, jenž by v pohodě mohl zabodovat i venku. Každá vteřina je propracovaná, každý nástroj más smysl, snad jen příliš velká "popina" s laciným textem. Jako další host za mikrofonem se tu blýsknul (opravdu jen na chvilku) i Matthew Ruppert z Monkey Business.

Cummin'Hard je ze zcela jiného soudku. Cítím tu trochu inspiraci Armandem Van Heldenem - díky stejným beatům mě napadá hlavně Phunk Phenomena, nic to ovšem nemění na tom, že jde o zdařilý nasmyčkovaný a valivý track s notnou dávkou originality. Divím se, že pro vulgární příspěvky nedostalo album tu oči přitahující nálepku s varováním o závadném obsahu. V pravidelných intervalech se přidávají další nástroje, skladba stále graduje a naechované vokály Eda lítají ze strany na stranu, aby ji nadlehčili. Písklavý tón, který se nad tím vším nese, je určitě nečekaný - dobrých pět let už jsem ho nikde nezaregistroval a to býval kdysi hodně zneužívaný...

 Matthew Ruppert Statut nejdelší skladby na albu si vysloužila téměř devítiminutovka Pale Pro Buter (Back 4 More) (MP3). Těch devět minut bylo využito opravdu na výbornou. Je to jako krátký zvukový film. Rozjíždíme se skrze příjemné ševelení moře, cinkot ledu o sklo, třepání shakerem, pokud zavřeme oči, vzpomínáme na první dovolené u moře a track se začíná rozbíhat. Znovu náznak latiny a našimi hlasovými (a přitom velice zdatnými) průvodci jsou Arpat Cuga a José Dinko. Uprostřed se vše zvrhává do instrumentálního pásma utkaného z bossa novy a Neo dokazuje svůj široký stylový rozptyl. Trochu jsem si tu zavzpomínal na výborné album Nuyorican Soul, jež bylo v podobném duchu... Lahůdka a synonymum ideálního odpočinku.

Titulní track alba, tedy Nobody Faq With Jesus je typickou houseovou školou, podpořen je výraznou tribalovou linkou a Neo si hraje i s vokálovými samply. Podobně jako u speed garage je zpomaluje, zkresluje, násobí, echuje a skladba voní hodně futurismem. Se stroboskopy a hustým mlžným oparem vytvoříte na parketu opravdové peklo. Nechybí gradace, kdy vám ke štěstí chybí už jen extatické výkřiky dusajících tanečníků. Půvabná hra s technickými vymoženostmi chytrých mašinek zvyšuje vaši pozornost a navíc těžko odhadnete, co se v příští minutě vlastně stane - to ví totiž jen autor sám...

Hormon Shot (opravdu zajímavý název:) těží hodně z remixu 2 Fukt 2 Funk, který v roce 2000 Neo udělal pro Chrise Sadlera. Už jednou použité zvuky tedy vložil do nové skládačky, přidal zpomalené vokály, nabízí znovu spoustu filtrů, už trochu průhledné gradace, přesto překvapuje znovu technickým zázemím, notně agresivními rejstříky kláves a staví také tenhle track do nejrychlejší a řádně nervózní skladby alba. Tohle je výstřel hlavně na vaši psychiku.

 Dara Rolins Proti tomu působí následující balada Tell Me jako léčivý balzám pro bolavé duše. Na svědomí ji má znovu Dara Rolins a vychutnejte si hlavně úvodní acappella preludování. Dara se trochu stylizuje do Janet Jackson, Neo nabízí opět přepychové zvukové prostředí se spoustou efektů, různá překvapení, výborné jsou smyčcové doprovody, snad jen všudypřítomná "uvzdychanost" je příliš kýčovitá a neupřímná.

Posledním trackem na albu je Flyin' Again (MP3) a mikrofonu se chopil další vzácný host - Big J. Po Lumiérově Goodbye Illussions tu získal opět prostor pro rozehrání svého soulového feelingu. Zpívat opravdu umí, a když Neo přidá různé trumpetky, saxofon a další živé nástroje, výsledkem musí být jen kvalitní a poctivý song, který se vám hned tak neoposlouchá. Je totiž hodně členitý, temný a hlavně originální! Bezstarostnost a svoboda z něho přímo prýští a vy se jím necháte snadno a rádi ovládat. Příjemná tečka!

 DJ Neo Závěr: Jak už jsem řekl na začátku, jsem rozčarován. Málokdy se mi stane, že deska, kterou jsem původně zavrhnul, se mi po čase začne líbit. Nobody Faq With Jesus však vyžaduje, abyste si na ni čas udělali a tlačítko Play zmáčkli víckrát, než jednou. Řekl bych, že Neo v současné době nemá ve svém stylu žádného skladatelského konkurenta - ta deska je opravdu originální a tak nějak psaná od srdce. Autorova přílišná péče o image vám může po čase lézt na nervy, ale to, že má talent a cit svým debutem rozhodně potvrdil...

Myclick



DJ Neo - Nobody Faq With Jesus (tracklist)

1. Intro
2. Beautiful Girl (with Beautiful Boy)
3. I'm Still In Luv With U (with Pat Fulgoni) (MP3)
4. Luvers (with Neo)
5. Program
6. All Of My Life (with Neo) (MP3)
7. Luv Is Not Enough?! (with Sonya Doya & Neo)
8. Luv I Feel 4 U (with Dara Rolins)
9. Cummin'Hard
10. Pale Pro Buter (Back 4 More) (with José with Arpat) (MP3)
11. Nobody Faq With Jesus
12. Hormon Shot (with Hormon Boy)
13. Tell Me (with Dara Rolins)
14. Flyin Again (with Big J.) (MP3)

Vydal: XRECORDS (2002)

© 2003, Techno.cz. text: Myclick (myclick@techno.cz), Foto: archiv, Gonza, Patrik
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016