ROZHOVOR

 

Gui Boratto: "Praha je velmi inspirativní město"

Hvězda vydavatelství Kompakt Gui Boratto nedávno vydala své druhé  album Take My Breath Away, s nímž právě objíždí kluby po celém světě. Vy si jeho živé vystoupení můžete vychutnat v pražském Roxy v úterý 27.10. Rodákovi z brazilského Sao Paula jsme položili několik otázek.

 

Někteří hudební kritikové tvoji hudbu škatulkují jako neo trance, což je podle mě trochu zavádějící? Kam bys jí zařadil ty sám?

Moje hudba je hodně melodická a tak ji nazývám jako melodic-techno a nebo emo-techno.

Obal tvého letošního alba "Take My Breath Away" působí trochu znepokojujícím dojmem - děti na louce v plynových maskách. Že by nějaká tvoje vize budoucnosti?

Přesně tak, žijeme v překrásném, ale plastickém a umělém světě. Ten pravý svět se proto stává prázdnější a prázdnější. Masky představují kritiku právě téhle umělosti, ve které žijeme. Na druhou stranu jsem ale optimisticky založený, a proto prostředí kolem dětí s maskami je tak hezké a uhlazené.

Tvá alba vychází u labelu Kompakt, kam se snaží marně dostat mnoho jiných umělců. Tobě se to podařilo a to dokonce dvakrát. Máš nějaký recept na to, jak se infiltrovat do Kompakt rosteru?

Začalo to jednoduše. Prostě jsem poslal demo Michaelovi Mayerovi, to bylo v roce 2005. Zamiloval si můj track Arquipelago a od té doby na Kompaktu vydávám. Po pár Epčkách mi také začali dělat booking pro Asii a Evropu. 

Když už jsem u Kompaktu. Před 2 lety jsi byl s šéfem tohoto labelu Michaelem Mayerem na turné po Severní Americe. Jak na to vzpomínáš? Jaký je Michael jako člověk?

Udělali jsme společnou tour po Spojených Státech a Kanadě. Zahráli jsme si ve skvělých klubech jako Avalon@LA, SmartBar@Chicago, Cielo@NYC a festivalech jako Movement@Detroit a Mutek@Montreal. Michael je můj blízký kamarád. Často spolu hrajeme a nyní se chystá s rodinou do Brazílie na dovolenou. Při té příležitosti si spolu zahrajeme zase. 

Na tvém minulém albu "Chromophobia" je track s názvem "Mala Strana". Máme to chápat tak, že tě stará Praha uchvátila natolik, že ses jí rozhodl věnovat vlastní skladbu? Kdy si vlastně byl v Čechách jako turista?

Přesně tak. Můj táta a jeho přátelé mi o Praze vždy mnoho vyprávěli, a tak jsem se tam vypravil jako turista. Opravdu nádherné město. Jednou jsem šel přes Karlův Most až jsem se dostal na Malou Stranu. V ten moment mě napadla zajímavá melodie a tak vznikl stejnojmenný track. Praha je podle mě velice inspirativní.

O brazilské scéně se u nás zase až tak moc neví. Docela by nás tedy zajímalo, jak silnou pozici tam má momentálně elektronická hudba? Jsi třeba v Brazílii veřejně známá osobnost?

Jsem velice rád, ze mě lidé v Brazílii znají a uznávají. Hrají teď každý víkend. Zdejší hudební scéna je výborná. Máme mnoho super mejdanu a také 4 naše kluby se umístily v žebříčku top 50klubů celého světa dle DJ MAGu. Mezinárodní djské špičky v Brazílii hrají každý víkend. 

Dočetl jsem se, že jsi brazilský patriot a na svou zemi nedáš dopustit. Je vůbec něco, co by tě donutilo přestěhovat se jinam? A není to trochu otravné, neustále cestovat mezi Jižní Amerikou a Evropou, kde často hraješ?

Myslím, že jediné město, kde bych kromě Brazílie mohl žít, je Barcelona. Trávím tu každý rok skoro 2 měsíce s celou svou rodinou. Také tu mám mnoho přátel. Kdo ví, možná se sem jednou přestěhuji.

V poslední době jsi remixoval skutečně hodně rozdílné umělce - Pet Shop Boys, pak Mobyho, Adama Freelanda. Podle čeho se rozhoduješ, koho budeš remixovat a koho ne? Odmítáš hodně nabídek?

Bohužel toho musím odmítat velké množství. Hlavně z časových důvodů. Základním klíčem je pro mě samotná skladba a možnost jejího přetvoření. Je-li originál dostatečně zajímavý rád na remix kývnu.

Co do tebe můžeme v Roxy očekávat?

Zahraji pár věcí ze staršího alba, remixy a samozřejmě věci z alba Take My Breath Away. Už se nemůžu dočkat!

www.guiboratto.com.br
www.myspace.com/guiboratto
www.roxy.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016