ROZHOVOR

 

K.Sandra: "Někdy velké věci přichází opravdu jednoduše..."

K.Sandra se na taneční scéně pohybuje již od svých 14ti let. Za tu dobu navštívila spoustu klubů v Čechách i zahraničí, a vloni na podzim navíc vydala své debutové EP, jež získalo spoustu kladných ohlasů. U této příležitosti jsme se K.Sandry zeptali nejen na toto EP, ale i na chystané novinky a spoustu dalších věcí, které se kolem této mladé techno DJky točí.

 

Sandro, než začneme, tak jak se máš v novém roce 2016?

Nový rok začal moc pěkně, právě jsem se vrátila z hor, kde jsem vylepšovala svoje začátky na snowboardu a i přesto, že mám modré fleky na kolenou i na zadku, to bylo báječný a jsem připravena na další práci, co se týče DJingu a produkce.

Máš za sebou úspěšný rok 2015... Na které akci se ti vloni hrálo nejlépe?

Těch akcí bylo opravdu víc, ale vypíchla bych noc Allergen v klubu Carbon ve Frýdku, East Division párty s opravdu skvělým hudebním programem, která proběhla v úžasných prostorách Kabinet MÚZ a Malá Amerika, nesmím zapomenout na Bullitt v Mnichově, který jsem si zamilovala hned po přemístění se sem. Je to prostě černá underground díra s neskutečným zvukem.

K.Sandra

Vloni na podzim jsi také vydala svůj debutový release "System", z něhož se dvě skladby umístily v žebříčku Beatport TOP 100. Jak probíhaly jeho přípravy a otevřelo ti jeho vydání nějaké nové možnosti?

Připravy, nebo spíš samotná produkce trvala dlouho. Debutových tracků jsem už předtím připravovala hodně, ale asi každý producent mi dá teď zapravdu, že co se jeví slibně na začátku, tak na konci tomu tak nemusí být. Nejsem zkušený, roky prověřený producent, proto mi trvalo než vypiluju zvuk do "vydatelné podoby" a s EP "System" se to znenadání stalo. Najednou jsem držela v ruce něco, pod co jsem se byla schopná veřejně podepsat. Přemýšela jsem, jaké remixy bych typově do EP chtěla a co bych DJům z celého EP nabídla. A protože mám ráda opravdu širokou škálu techna (a nejen toho, ale hudby všeobecně), rozhodla jsem se, že chci mít EP různorodá, co se v rámci stylu týče. Proto vybírám tvrdé, nebo měkčí, nebo zajímavé remixéry. Já sama se verzemi zatím pohybuju asi někde ve středu. Ale nevím, kam mě zavede budoucnost, nechávám se vést převážně svými smysly. Label DSR Digital, který jsem si vyhlédla, mě přijal na první poslech, to byl pro mě velký moment! Jinak s produkcí a s každou novou činností se otevírají různé nové možnosti a kontakty. Některé přichází samy, některé musíte vidět a jít po nich.

15. února vychází tvůj další track s názvem "Through My Veins" na značce Naughty Pills Records. Mohla bys nám jej trochu představit?

"Through My Veins" je zrovna kousek, který byl připravený na míru pro Naughty Pills Records. Peat Noise mě požádal o nějaký tvrdší track do jejich narozenínové edice. A za tenhle požadavek jsem opravdu moc ráda, protože mě nasměroval trochu jinam, než když tvořím track opravdu svévolně. Track má ostrý beat, atmosféru, která v mých skladbách i setech nesmí chybět, smutnou až depresivní melodii, která mě pohlcuje svou temností, a perkuse, které dodávají tracku opravdu rytmické tělo. Skladbu "Through My Veins" najdete na SoundCloudu:



Na techno scéně se pohybuješ již řadu let. Jak bys zhodnotila její současný stav a kam se podle tebe bude dál vyvíjet?

Momentálně si myslím, že jde scéna opět nahoru. Nemá cenu zmiňovat EDM a podobné, to do té scény, kde se pohybuju, prostě nepatří. Dělá se ale víc a víc opravdu dobrých techno i house akcí. Myslím, že ten kýžený vliv ze západu, o kterém mnoho lidí kdysi mluvilo, že v ČR chybí, už přišel a začíná se hodně projevovat. Ale i tak si ČR stále zachovává identitu, lidi hodně baví jednoduchá, jasná a energická hudba. A já, i když už v Praze nemám hlavní stanoviště, jsem za to všechno dohromady upřímně ráda. Vždycky k Praze a ČR budu mít vztah - tím víc, když už v ní nejsem...

Podle jakých kritérií si vybíráš hudbu, kterou budeš hrát? A nelákalo tě někdy hrát i jiné styly krom techna?

Tak tohle je dobrá otázka... Miluju totiž hudbu všeobecně. Miluju techno, miluju deep house, miluju elektroniku. Proto moje sety skoro nikdy nebývaly jen tvrdé a valivé, snažím se dělat vývoj, projít různými podobami techna, ale i s pár tracky z jiných stylů, které se do setu hodí. Obecně zůstávám při hraní i produkci stále u techna a mnoha jeho podob (i když jsem kdysi hrávala trance a nyní mě dost bere deep house), ale nevydržím delší dobu hrát jednotvárně. Baví mě hrát pro tanec i opravdový poslech. A výběr opravdu závisí na tom, co se mi líbí, popřípadě zhodnotím, jestli už to není stylově a rytmicky mimo většinu ostatních vybraných tracků.

K.Sandra

Pamatuji si tě i jako rezidentní DJku z radia Minimalstation.de. Jak ses k tomu vlastně dostala?

Někdy velké věci přichází opravdu jednoduše. Poslala jsem promo set a ten se vedení zalíbil a byl odvysílán. Nato jsem dostala dotaz, jestli se chci stát rezidentkou, jelikož set měl výbornou odezvu od posluchačů. To tak zůstávalo nadále, dokud rádio neskončilo a s tím i jedna hezká éra. S kluky od rádia ale stále zůstáváme v kontaktu a občasně spolupracujeme. Zrovna King Brain je ten člověk, který stojí za masteringem mých tracků.

Jaké hudební styly kromě techna posloucháš ve volném čase?

Techno ve volném čase vůbec neposlouchám. Miluju ho na akci, kdy si vychutnám jeho sílu. Doma raději u vaření a dalších prací poslouchám rozhovory z Radiožurnálu z pořadu Kupředu do Minulosti nebo z Aktuálně.cz, dost se dozvím, popřemýšlím, zauvažuju a zrelaxuju. Na poslech miluju deep house a elektroniku jako SOHN, Indiana, Banks, ale i třeba emotivní kapely jako Coldplay a Hurts. A ani popem nepohrdnu - pokud je dobrá produkce, dělá se mi husí kůže i z něj. Momentálně mě dost baví zvuk od The Weekend.

Jaké album v roce 2015 bylo tvé nejoblíbenější? A jaké máš úplně nejraději?

V roce 2015 asi Hurts - "Surrender" a celkově SOHN – "Tremors".




Stala se ti někdy během hraní nějaká zajímavá příhoda?

Návštěvníci klubu chtěli zahrát Kabáty, nebo "něco normálního". Ale s tím má pravidelné zkušenosti asi každý DJ z ČR. Jednou lidi vytrhli vrchní pruh plexiskla na DJ pultu, nebo mi návštěvník vnucoval 500,- Kč za to, že se mu moje hraní moc líbí.

Co chystáš v roce 2016? Na co se od tebe můžeme těšit?

Určitě pár dalších nových tracků a EP. V únoru vyjde nejen "Through My Veins" na Naughty Pills Records, ale také EP "Take It" opět na DSR Digital, do jehož originálu byl použit i můj hlas. Remixy, a tentokrát se sešly opravdu povedené, udělali v této době velmi známý a oblíbený Alberto Ruiz, David Temessi s jeho opravdu hard verzí a Butch Warns, který je pro mě prozatím největším objevem roku. Tenhle kluk toho má hodně před sebou. Jak mi říkal David Temessi, tohle EP bude opravdu "BIG". "Take It EP" si můžete poslechnout zde: 



Kde tě můžeme slyšet v nejbližší době?

Rozhodně stojí za zmínku 25.3. Apokalypsa, na které se mimořádně těším na Nicole Moudaber a Rebekah, 27.3. Storm v Praze a 29.4. opět v Praze v Chapeau Rouge na párty Creative s Eric Sneo. V létě pak Beats for Love v Ostravě.

Díky za rozhovor a ať se ti v roce 2016 vše daří.

Díky.

Ptal se stanjah v únoru 2016.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016