ROZHOVOR

 

Petr "Joshek" Horák: "Rosnička se snaží být hudebním festivalem současnosti..."

Svitavy jsou městem ležícím v Pardubickém kraji, 59 km severozápadně od Olomouce, a i přesto, že počet obyvatel čítá přibližně 17 tisíc lidí, zdá se, že místní mají vytříbený hudební vkus. Svědčí o tom například zajímavý multižánrový festival Rosnička, který letos chystá už 6. ročník. Pouhých pár dnů před zahájením nám ho představil člověk nejpovolanější a stále vytížený promotér Petr Horák, který zároveň přidal i důležité informace o tom, na koho se letos můžeme těšit...

 

Petře, prozraď nám, jak je to ve skutečnosti s hudebním citem a náročností Tvých spoluobčanů?

Z mého pohledu je to stejné jako všude jinde, tedy jde o lidi, kteří jsou vychovaní, neřkuli zkažení komerčními televizemi a rádii, které vysílají hlavně to, za co dostanou zaplaceno. A to má většinou k dobré muzice hodně daleko. Rosnička jde v tomhle ohledu jiným směrem a snaží se představovat návštěvníkům hlavně neznámé "undergroundové" projekty, které se do médií jen tak nedostanou a přitom by si to z mého pohledu zasloužili více, než uměle generované boy-bandy a "Bíbři".

Rosnička

Někteří promotéři stále sází na "provařenější" jména, která jsou taháky pro lidi a díky nim mohou mít klidnější spaní. Proč jsi zvolil jiný přístup a podle čeho vybíráš hosty?

Asi hlavně proto, aby byl každý ročník jiný a zaujal i pravidelné návštěvníky. Skladba je většinou taková, že je tam jedna "klasika", tedy projekt, který je zajímavý i pro pamětníky, co už mají rodiny a vyrazí někam jednou za čas. Pak je tam pár věcí, co už mají nějaké jméno, ale zřídka dostávají hlavní časy, a pokud je na Rosničce dostanou, přijedou i za přijatelné peníze. No a největší skupinu tvoří pro širší publikum takřka neznámí DJs a live-acty, které se snažím neustále vyhledávat. Ti sice velké publikum nepřitáhnou, ale pokud už na Rosničce jste, mohou návštěvníky velmi mile překvapit. Myslím, že tenhle recept velmi dobře funguje a udržuje festival čerstvý.

Rosnička

Zkus čtenářům, kteří slyší o tomto festivalu poprvé, nastínit, o co na Rosničce přesně jde a čím je místo konání vlastně tak malebné?

Rosnička se snaží dostát svému podtitulu a být hudebním festivalem současnosti, tedy reflektovat nové směry v elektronické hudbě, vyhnout se vyčpělým stylům i kdysi slavným DJům, kteří posledních 10 let jedou už jen ze setrvačnosti a začali hrát kolovrátky, aby je taky někam vzali. Obecně by náš festival měl být protipólem k akcím, které hlásají elektronickou hudbu, ale ve své podstatě se jedná o diskotéky, kde lidem nejde o muziku, ale o maximální prezentaci sebe, svého oblečení a opálených bicepsů. Rosnička se koná u stejnojmenného rybníka na okraji města Svitavy. Rozsáhlá přírodní rekreační lokalita nabízí pláž s možností koupání, stanové město i stromy obklopený plac pro hlavní pódium. Ten je již léty prověřený a stejně jako plážová stage dává akci unikátní nádech. Namísto holé louky či letiště jsme de facto v přírodě, což nám současně dává řadu možností, jak místo konání jednoduše "vypimpit" světelnými instalacemi.

Rosnička

Na co se mohou návštěvníci těšit a kdo je pro letošek Tvou osobní žhavou kartou?

Samozřejmě na to nejlepší, co Československá elektronická hudba aktuálně nabízí, a domácí kluky a holky, tedy jako každý rok. Můj osobní kůň je letos kočka, kočka vložená. Kromě kočky si hodně slibuju ještě od koncíků Fiordmoss, Kapitána Demo, Prago, Jacquese Kustoda, Makkatu, Smeti a Insect Elektrika. Z DJ setů pak určitě veteráni z Volnýho Průběhu, Not_Me, Troniq a nedělní maraton borců z Kosmospielu, kteří budou celý festival uzavírat.

Rosnička

Pokud se na festival vydají návštěvníci ze vzdálenějších míst, mohl bys jim doporučit, kde se dobře najíst, vyspat a co by si neměli nechat ujít jako turistickou atrakci?

Ke spaní mohu doporučit naše stanové městečko umístěné na protější straně rybníka v areálu rybářského spolku, kde funguje i samostatná hospoda. Volnou chvíli si mohou návštěvníci zkrátit koupáním, prohlídkou přírodního areálu Brand nebo vycházkou na unikátní svitavské náměstí.

Ptal se Da Moon v červenci 2016.

foto: archiv

6. ročník festivalu Rosnička se koná 22. - 23. července v přírodním areálu stejnojmenného rybníka na kraji Svitav.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016