ROZHOVOR

 

Giom: "Je legrační, jak hudební odvětví funguje..."

Už jsou to dlouhé tři roky, co původem francouzský DJ a producent Giom rozpálil pražský parket do běla... Tedy jen o důvod víc, aby se k nám 30. září podíval znovu a tentokrát v klubu Radost FX na párty Mosaic House předvedl, co nového s sebou po světě vozí a co tak spolehlivě party people roztancovává. Rozhovor s ním se točil mimo jiné o letošním létě a životních změnách, prozradil, co pro něho (ne)znamenalo 1. místo Beatportu, zavzpomínal na začátky i na své poslední úřadování u nás. Pokud jste u toho tenkrát chyběli, máte nyní čas na nápravu!

 

Pověz nám, kdy jsi začal s hraním a jaké vůbec byly tvé začátky? Byly to vinyly, CD, nebo USB?

S DJingem jsem začal v roce 1999. Hrál jsem z vinylů v barech v okolí Londýna, byl to hlavně funk, disco a pop. Později, když jsem začal cestovat, jsem se přesunul k CD, což bylo asi kolem roku 2008. Nyní používám USB, protože jsem vlastně od roku 2013 neustále na cestách.

Giom

Proč ses přestěhoval z Francie do Velké Británie?

Do Londýna jsem se přestěhoval kvůli hudební škole Drum Tech, kterou jsem chtěl absolvovat. V té době jsme ve Francii nic takového neměli. Je to velmi moderní škola, žádná klasická hudební konzervatoř, kterých je ve Francii mnoho. Nástup na ni vnímám jako opravdový začátek mé hudební kariéry. Poznal jsem se tam s blízkými přáteli, spolupracovníky a budoucími členy kapely. Dodnes se z mnoha z nich setkávám. 

Kdy jsi začal se svou vlastní produkcí a co tě k tomu přivedlo?

Dostal mě k ní kamarád Vinz, který začal produkovat krátce přede mnou. On byl tím, kdo mě inspiroval, koho jsem sledoval, co a jak dělá a poslouchal ho. Měl na mě velký vliv a byl prvním člověkem, u kterého jsem viděl míchání smyček na počítači. Byl to instantní hip hop a house. Používali jsme program jménem ACID, který nabízí velké množství možností mixování, remixování a skládání hudby. Trávili jsme hodiny samplováním bicích smyček a zvukových efektů. Svým způsobem to bylo ještě jednodušší, než Ableton.

Giom

Nedávno v klubu Radost FX zahrál Fred Everything... Můžeš nám říct více o vaší spolupráci?

S Fredem jsme se setkali v roce 2008 v londýnském klubu Fabric a protože jsem byl každý víkend někde poblíž, pouštěli mě do klubu zadarmo a já jsem tak mohl vidět jména jako Heather, Farina, Iz & Diz, no prostě všechny. S Fredem jsme mluvili francouzsky, slyšel nějaké moje tracky a při té příležitosti mě jednou požádal, abych pro něj udělal remix. Naše spolupráce započala v roce 2011, když jsem byl na turné a navštívil ho u něj doma. O rok později jsme už měli společné studio.

Před dvěma lety byl tvůj track "Dr.Zapp" v Top Chart na Beatportu... Co se změnilo?

Protože to byl můj vůbec první Beatport #1 (#1 Indie Dance / Nu disko, #11 General sales) opravdu jsem si pomyslel: "tak a teď nastal můj čas, přijdou velké labely, velká vystoupení!" Ale vůbec nic se nestalo... Takže to byla sranda - myslel jsem si, že se pro mě všechno změní, ale opak je pravdou. Je to legrační, jak toto odvětví funguje - nemůžeš si prostě nic plánovat, což je důvod, proč se snažím na to nemyslet a dělat dál věci, které se mi líbí. :)



Nedávno jsi byl na turné v USA. Jaké to bylo?

Byla to parádní tour. USA právě zažívá vzestup house music. Každá párty byla výborná, potkal jsem spoustu nových lidí, viděl staré známé a bylo to úžasné! 10 vystoupení během 3 týdnů... Tohle prostě miluju! 

Jaké bylo léto? Práce, odpočinek, nebo obojí?

Léto bylo skvělé. Právě jsem se oženil a taková příprava svatby zabere mnoho času, takže jsem byl zaneprázdněn přípravami. Jinak to bylo hlavně o práci pro můj label Supremus, chystaných releasech, sociálních sítích apod. Samozřejmě jsem také pracoval na hudbě...

Giom

Jaké jsou tvé plány do budoucna? Čeho bys chtěl dosáhnout?

Stále je co objevovat, prozkoumávat a s čím experimentovat. Chci si užívat každou minutu toho, co dělám. Rád bych dobře vedl svůj label a také bych chtěl zapracovat na práci s Abletonem. Jsem přesvědčený, že budoucnost je v rukou nových producentů, a protože mě opravdu velmi baví trénování a učení nových lidí, chtěl bych založit virtuální školu, kde bych mohl komunikovat se studenty a ukazovat jim studiové triky a techniku.

Pamatuješ si na poslední návštěvu Prahy a tvé vystoupení? Máš nějakou novou muziku, kterou na publiku vyzkoušíš?

Poprvé jsem hrál v Praze s mým kamarádem Michalem Schwa aka Shades Of Gray, a bylo to v Buddha Baru v roce 2013. Mám spoustu nové muziky, která vyjde na Supremus, takže ji musím u vás otestovat a samozřejmě pustím také své nové kousky. Uvidíme...



Díky za interview a těšíme se na tebe!

Já děkuju za pozvání!


Ptala se Mosaic House crew v září 2016.


foto: archiv

Britský DJ Giom se znovu představí v České republice a to 30. září na dalším dílu párty Mosaic House v klubu Radost FX.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016