ROZHOVOR

 

Diego Krause: "Berlínská scéna si je hodně nápomocná..."

Diego Krause, německý DJ, producent a člověk se spoustou dalších aktivit doma v Berlíně Prahu dobře zná, ale dosud si v ní nezahrál... To se však 31. prosince změní a jeho kroky budou směřovat do oblíbené Haly 36, která už toho hodně pamatuje a aktuálně se tam taneční muzice nebývale daří. Těsně před tím, než se Diego se spoustou dalších hráčů postaví za mixážní pult, jsme si ho proklepli a položili mu hned několik šťouravých otázek. Byla by velká škoda si je nechávat pro sebe, a tak se i vy na sklonku roku dozvíte další plány pod hlavičkou Elevate, kterou skladbu hrál náš zpovídaný letos nejčastěji, na koho si máme v nadcházejících dnech dávat pozor, čím je Berlín tak zajímavý, i jak vnímá svou 31. pozici vyhlášeného webu Resident Advisor... Hezké čtení!   

 

Letos jsi vypustil ven celkem hodně materiálu skrze značky Sukhumvit, Rawax, a další, ale také celou řadu remixů. Která z tvých nahrávek je pro tebe tou NEJ a proč?

Myslím, že jednoznačně titulní skladba EP "Aftermath", které vydal label Sukhumvit. Ve většině svých skladeb se snažím vytvořit určitou atmosféru a tentokrát se mi to docela dobře podařilo. :)

Jaké bylo pro Tebe to NEJ vystoupení, které jsi letos absolvoval?

Řekl bych, že listopadové hraní v klubu Heideglühen v Berlíně. Na tomhle místě je něco speciálního - pokaždé mě tam čeká úžasný "vibe" a otevřenost lidí...

Diego Krause

Můžeš jmenovat skladbu, kterou jsi tenhle rok hrál nejvíc? Tedy nějakou věc, kterou máš v kapse, a která vždycky dokáže publikum spolehlivě nažhavit...

Pokud by to měla být jedna jediná, tak mě napadá "Hmmm", pod níž je podepsán Levi Verspeek. Má takový velmi diskrétní rytmus, který se ti vrývá pod kůži a snadno umí rozproudit atmosféru...

Kdo je Tvým oblíbeným producentem?

Michael James a Pascal Benjamin tenhle rok vydávali skvělou muziku. Líbila se mi snad každá skladba, kterou jsem od nich slyšel. Taky můj brácha Nick Beringer je aktuálně k nezastavení! Jsou to všechno slibní umělci, které je opravdu dobré sledovat.



Pokud bys měl jmenovat někoho nadějného, koho ještě nikdo nezná, ale máš pocit, že bychom ho měli mít v hledáčku, kdo by to byl?

Stevn.aint.leavn a Peer Du jsou dva chlápci, na které bychom si v budoucnu určitě měli dát pozor!

Tvůj život se odvíjel v Berlíně... Jak tedy vnímáš současnou scénu z tvé perspektivy, a jak myslíš, že se bude v nadcházejících letech vyvíjet?

Berlínská scéna si je hodně nápomocná a to je to, co na tom místě miluju... Odehrává se tam tolik kooperací! Přinejmenším v rámci našeho užšího kruhu si snažíme navzájem pomáhat, a to je vlastně taky jeden z důvodů, proč jsme založili Elevate jako společné vydatelství a teď i jako obchod s hudbou. Nevím jistě, co nám přinese budoucnost, ale jsem přesvědčený, že budeme i nadále v naší práci pokračovat...

Elevate

Aktuálně prý pracujete na otevření podzemního podlaží... Čeho dalšího se od tebe a tvých spolupracovníků v roce 2019 dočkáme prostřednictvím Beste Modus?

To je pravda, rozvíjíme obchod a přidáváme další muziku na prodej, většinou z našich soukromých sbírek. Zároveň ale spolupracujeme s Avec Plaisir, kteří mají velmi uznávaný výběr klasických věcí napříč žánry. Pak se budeme soustředit na rozšíření otevírací doby, protože zatím máme otevřeno jenom o sobotách.

Tvoji kolegové už hráli několikrát tady v Praze, hlavně Cinthie. Co ti o Praze řekli po návratu? A co očekáváš od publika během tvého nadcházejícího vystoupení?

Vážně si to u vás užili! Sám mám Prahu hodně v oblibě, ale ještě jsem u vás nikdy nehrál a přitom slýchám o vašich večírcích jen samá superlativa. Jsem tedy moc rád, že volba padla právě na oslavu Nového roku, a věřím, že to bude stát za to...




Nedávno ses umístil na 31. místě žebříčku Resident Advisors... Máš rád tuhle formu "soutěžení”, ke které vždycky dochází na konci roku, tedy spolu s čísly prodejů, poslechů na Spotify a podobně?

Ha ha, díky za upozornění, ani jsem o tom nevěděl. :) Ale je to pro mě příjemné překvapení a pokaždé velmi potěšující pocit vidět, že lidi si tvoji hudbu užívají...

Pokud bys měl shrnout svoji tvorbu ve dvou třech slovech, jak by to zhruba vypadalo?


Zkusím to: nadčasová, oduševnělá a burácející!

Diego Krause

Co bys rád vzkázal svým fanouškům v Praze a v České republice? 

Nemůžu se dočkat párty s vámi všemi a startu roku 2019 ve vašem úžasném městě!


Ptala se DarkRoom crew v prosinci 2018.

foto: Hendrik Kussin, Mhedi Abbadi a archiv

Německý DJ a producent Diego Krause se historicky poprvé představí v České republice a to na akci DarkRoom: NYE w/ Diego Krause v pražské Hale 36. 

Sledujte také:

Instagram
Facebook
SoundCloud

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016